Marseille

Maskerade män öppnade eld mot fransk polis

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Maskerade män sköt mot polis i den franska staden Marseille - samtidigt som landets premiärminister planerades besöka staden.

Över 40 poliser och tungt beväpnade insatsstyrkor jagade efter gärningsmännen under måndagseftermiddagen.

Enligt uppgifter kan skottlossningen vara gängrelaterad.

Tipsa | Aftonbladet

Flera medier rapporterade under måndagsförmiddagen om att ett tiotal maskerade män ska ha skjutit i luften med kalashnikovs i ett bostadsområde i stadsdelen La Castellane, norr om Marseille. När polisen kom till platsen strax efter klockan 10 lokal tid, ska de ha blivit beskjutna av männen. Polischefen i Marseille säger till den franska tidningen Le Figaro att gärningsmännen öppnade eld mot hans bil med automatvapen, skriver TT.

Attentatet ägde rum samtidigt som Frankrikes premiärminister Manuel Valls planerades besöka staden under eftermiddagen. Det är fortfarande oklart om det rör sig om en terrorhandling. Enligt den franska tidningen L´éxpress finns det uppgifter som pekar mot att skottlossningen kan bero på en knarkuppgörelse mellan två rivaliserande gäng i området som tidigare har hamnat i konflikter med varandra.

Stor polisinsats

En stor polisinsats inleddes och över 40 poliser och tungt beväpnade insatsstyrkor var under förmiddagen på plats i bostadsområdet, som sedan tidigare är känt för att vara en knutpunkt för den lokala droghandeln. Enligt Sky News var flera av de maskerade männen kvar i närheten strax efter skottlossningen.

Enligt franska medier evakuerades närliggande bostäder och en polishelikopter hovrade över platsen i jakt på gärningsmännen. Flera skolor fick också evakuerats och stänga för dagen. Samtidigt gick polisen ut med en uppmaning till alla boende i närheten att de skulle stanna inomhus. Totalt rörde det sig om över 7000 personer.

Vid 16-tiden fanns det inga uppgifter om att någon ska ha skadats i skottlossningen.

Frankrikes premiärminister var planerad att besöka staden under eftermiddagen, för att just prata om ett åtgärdsprogram mot droghandel i staden och att ungdomsbrottsligheten har minskat.

Förhöjd terrorhotnivå 

Attacken kommer bara en vecka efter att tre franska soldater attackerades av en knivbeväpnad man vid ett judisk center i Nice. En av soldaterna skadades allvarlig, medan de andra två fick lindriga skador.

Frankrike har en förhöjd terrorhotnivå efter attentaten mot Charlie Hebdos redaktion i januari. Över 10 000 soldater patrullerar känsliga områden, såsom köpcentrum, synagogor, moskéer och samlingspunkter för kollektivtrafik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Marseille

Manuel Valls