Nyheter

Blåste Karlavagnens lyssnare under fem år

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Med förställd röst kuppar "Kristian" sig in P4:s mycket populära program "Karlavagnen".

I en sändning pratade hans påhittade karaktärer i 40 minuter, avslöjar "Verkligheten i P3" som mött Karlavagnbedragaren.

– Jag ska ringa igen, de kan inte stoppa mig, säger han programmet.

Programmet "Karlavagnen" har sänts i P4 i över 20 år och har enligt Sveriges Radio i genomsnitt en halv miljon lyssnare varje kväll.

I programmet får människor ringa in och dela sina berättelser med lyssnarna. Men allt du hör behöver inte vara sant.

Programmet "Verkligheten i P3" har mött Karlavagnbedragaren - som i över fem års tid lurat lyssnare, producenter och programledare.

Han är en mästare på att förställa rösten och använda sig av olika dialekter. Första gången han var med var den 11 februari 2009 - då som en 80-årig man vid namn Jan som pratade om finanskrisen.

Efter flera fejkade samtal försökte han den 13 juli 2011 kapa en hel sändning.

– Det hade varit så lätt innan att jag behövde en utmaning. Jag ville se hur många gånger jag kunde vara med, säger han till "Verkligheten i P3".

"Pratade 40 minuter i sträck"

Med hjälp av två telefoner och en hög simkort ringde han in med olika röster. Han pratade om tablettmissbruk, dataspelsberoende och oro för en fru som hamnat i ett osunt korvmissbruk.

Första timmen av sändningen pratade han 40 minuter i sträck.

– Jag hade kunnat vara med i tre timmar, säger han till "Verkligheten i P3".

Det som driver honom är att öva på att skapa trovärdiga karaktärer, men också tristess och att han vill utmana sig själv.

Ylva Lindvall, samordnare och projektledare för "Karlavagnen", tycker inte alls om Kristians hobby. Enligt henne måste han vara ovanligt skicklig som kan ta sig igenom telefonsluss, producent och programledare utan att avslöjas.

"Känner mig kränkt"

Programledarna är också oroade.

– Jag är en godtrogen person, vill man lura mig går det väldigt bra. Men jag känner mig kränkt å lyssnarnas vägnar, säger programledaren Patti Hansén till "Verkligheten i P3".

Kristian har däremot inga planer på att sluta ringa.

– När middagen är avklarad och jag är lite uttråkad då slår jag på Karlavagnen och ser vad det handlar om den kvällen. Jag kommer ringa ingen, säger han till "Verkligheten i P3".

Han berättar för Aftonbladet att det oftast går lätt att ta sig förbi slussen och in i programmet.

Lurar även Ring P1

Han har däremot förståelse för att lyssnare kan känna sig besvikna när de nu får reda på att han lurat dem.

– Men jag ser inget moraliskt fel i att göra det här. En spännande historia är lika spännande oavsett om den är på riktigt eller inte, säger han.

Ringer du till fler radioprogram?

– Jag ringer till "Ring P1" ibland. Vi får se om det kommer något i morgondagens program. Men "Ring P1 är ett svårare format eftersom det är mycket kortare.

Kommer du någonsin avslöja din identitet?

– Nej det kommer jag inte. Jag har inget intresse av det. Jag gör bara det här för mig själv.

Fotnot: "Verkligheten i P3" sänder i kväll 18.03. På programmets hemsida kan man lyssna på alla Kristians fejkade samtal till Karlavagnen.

Kristian heter egentligen något annat.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: