Öppet falangkrig i KD

1 av 5 | Foto: Ebba Busch Thor.
NYHETER

Lars Adaktusson ratades från partitoppen – och nu råder full strid mellan falangerna i Kristdemokraterna.

I delar av partiet överväger man nu att försöka köra över valberedningen när partiet samlas till riksting.

– Jag bedömer att Lars stöd för att finnas med i partiets ledning är enormt, säger KDU:s ordförande Sara Skyttedal.

När KD:s valberedning i går presenterade det lag som man vill se kring Ebba Busch Thor saknades EU-parlamentarikern Lars Adaktusson helt. Förvånande för många fanns förhandsfavoriten inte med varken i presidiet eller partistyrelsen.

Som vice ordföranden föreslogs ekonomiska talespersonen Jakob Forssmed, som länge fajtades med Busch Thor om partiledarposten, och gruppledaren Emma Henriksson.

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren meddelade att Adaktusson erbjudits en plats i partistyrelsen, men tackat nej.

Adaktusson til rasande angrepp

En stund senare publicerade Adaktusson en text där han gick till attack mot de partikamrater som han menar motarbetat honom. Enligt EU-parlamentarikern är det hans starka åsikter om att KD behöver förnyas som fått partietablissemanget att resa rygg.

"Jag beklagar detta men inser självfallet att dessa personer är i sin fulla rätt att driva sin linje - även om det nu skett med metoder som i de flesta partier skulle anses dubiösa".

"Inför utsikterna att blockeras av interna motsättningar och bli en bricka i ett politiskt spel har jag därför i dagsläget valt att tacka nej till valberedningens fråga."

Enligt vad Aftonbladet erfar har det varit en rörig process i den valberedning som tagit fram förslaget som presenterades i går. Källor uppger för Aftonbladet att en partiledning där Adaktusson fanns med hade mest stöd i en omröstning.

Men enligt Aftonbladets källor ska Jakob Forssmed då ha ställt ett ultimatum om att Adaktusson måste bort.

Genom en ny omröstning, där flera ledamöter saknades - fick han som han ville.

Forssmed har avböjt att kommentera uppgifterna.

Öppen strid

Under våren har striden i KD stått mellan det gamla partietablissemanget runt Göran Hägglund och de som står nära Ebba Busch Thor.

Beskedet att Adaktusson ratats väckte omgående ramaskri i stora delar av partiet.

KDU:s ordförande Sara Skyttedal beklagar att Adaktusson inte finns med i partitoppen.

– Han är en person som har stort förtroende i rörelsen och skulle kunna kanalisera mycket av det behov av förnyelse som behöv.

Hon tror att det fortfarande finns chans för Adaktusson att väljas in i presidiet på det extra riktinget den 25 april.

– Det är för tidigt att säga hur vi kommer att agera framöver, men jag gör bedömningen att Lars Adaktusson har ett väldigt stort förtroende i enormt stora delar av den kristdemokratiska rörelsen.

En källa i KD säger att det pågått ett "fulspel" mot Adaktusson som orkestrerats av bland andra Jakob Forssmed.

– Han har varit väldigt tydlig med sin kritik mot den tidigare ledningen och också lyft fram behovet av förnyelse för att vi ska överleva. Det verkar som att Forssmed och andra har provocerats av detta.

Redan nu pågår enligt Aftonbladets källor övertalningsförsök för att Adaktusson ska ta strid och försöka väljas in i partiledningen på rikstinget - mot valberedningens vilja.

– Jag har mycket svårt att tro att det här förslaget till presidium och partistyrelse kommer att gå genom i sin helhet, säger en källa.

Samtidigt finns flera tunga KD-profiler som är starkt kritiska till Adaktussons agerande. En av dem är David Lega, i dag partiets andre vice ordförande.

– Att som han gör först skriva om enighet och sen agera splittrande tycker jag är underligt, säger han.

”Han har agerat omdömeslöst”

En KD-källa kallar Adaktussons agerande för "tv-stjärnefasoner".

– Lars Adaktusson har fått en enorm uppbackning från partiet, men menar ändå att han är motarbetad. Han har agerat omdömeslöst.

Det är långt ifrån första gången det råder öppen strid mellan falangerna i KD.

2011 utmanades Göran Hägglund av Mats Odell, som då hade stöd av bland annat Ebba Busch Thor. Efter en utdragen kamp lyckades Hägglund sitta kvar på riktinget 2012.

Lars Adaktusson har via sin pressekreterare avböjt intervjuer.