Krisen i Svenska Akademien

Efter krismötet: Avbryter all kontakt med kulturprofilen

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Efter DN:s avslöjande om en kulturprofils sexuella trakasserier och övergrepp samlades Svenska Akademien till krismöte på torsdagskvällen.

Efter mötet förklarade Sara Danius att Akademien omedelbart avslutar all kontakt med den utpekade mannen.

– Under sammanträdet har det framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande, säger Sara Danius och citerar ur pressmeddelandet.

I Dagens Nyheters stort uppslagna avslöjanden om en kulturprofils sexuella trakasserier mot unga flickor framgår också hur nära band mannen har med Svenska Akademin.

Inte bara har han personliga relationer med ett flertal ledamöter, han har också fått ekonomiskt stöd för att bedriva sin kulturklubb och utnyttjat Svenska Akademins lägenhet i Paris mot alla regler.

Efter sitt ordinarie torsdagmöte höll Sara Danus ett kort pressmöte för den församlade pressen och läste ut pressmeddelandet som publicerats på hemsidan:

”Vid sitt sammanträde i kväll har Svenska Akademien enhälligt fattat beslutet att med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av den person som i medierna går under beteckningen Kulturprofilen. Det rör sig dels om det stöd som har lämnats till mannens kulturscen (sedan år 2010 handlar det om 126 000 kronor per år – inga betalningar har gjorts till honom personligen), dels om det uppdrag han under en period haft att sköta Akademiens lägenhet i Paris.”

I lägenheten ska en del av de övergrepp som skildras i DN ha skett.

Pressmeddelandet fortsätter:

”För det andra har beslut också fattats om att genomlysa Svenska Akademiens tidigare samröre med denne man och särskilt granska om denne har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering av annat slag, samt även utröna om han påverkat Akademiens arbete i övrigt.

Den tredje åtgärden rör framtiden. Arbete skall inledas för att säkerställa att en upprepning ej kan ske, och slå fast hur våra rutiner och arbetssätt kan förbättras. Vi har redan kunnat konstatera att vi brutit mot våra egna jävsregler och att dessa måste skärpas.”

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bidragen till Kulturprofilen visar kulturens outhärdliga småttighet

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien

Metoo