Advokat kräver att kvinnan får byxorna avslitna vid våldtäktsrekonstruktion

avJohanna Rapp

NYHETER

Mannen i 55-årsåldern misstänks för våldtäkt.

Enligt åtalet ska mannen ha dragit av kvinnans byxor när hon låg och sov – själv menar han att hon hjälpte till.

Därför kräver försvaret att man gör ett test – där kvinnan får ligga i en säng i ett mörkt rum och få sina byxor avtagna.

Foto: TT
OBS: arkivbilder

En man i 55-årsåldern åtalades förra veckan för våldtäkt, efter att han misstänks ha förgripit sig på en kvinna sovande, berusad kvinna på en fest i Malmö.

– Det har varit en privat fest i någons bostad med olika personer på festen och sedan när festen börjat ebba ut eller ta slut så har målsägande gått och lagt sig i ett eget rum och har stängt dörren. Sedan påstår jag att den misstänkte berett sig tillträde till det här rummet och där utfört gärningen när hon har sovit, säger åklagare Rikard Darell.

Mannen i 55-årsåldern nekar till våldtäkt och menar att det varit frivilligt.

– Det finns inget vittne direkt till själva gärningen, utan de vittnen jag åberopar har sett saker direkt efter eller tidigare under kvällen, säger Darell.

Kräver test

Enligt mannen i 55-årsåldern hjälpte kvinnan till med att ta av sig sina jeans, som ska ha varit tajta och för svåra för honom att få av själv, vilket Sydsvenskan rapporterade om först.

Därför kräver hans försvarsadvokat att man bör göra en rekonstruktion.

”Byxorna ser trånga ut. Ett realistiskt test i säng i mörker med hänsyn till parternas alkoholpåverkan, bör göras om hur det förhåller sig med avtagandet av byxorna”, skriver Sydsvenskan, att försvarsadvokaten begärt i en erinran.

Men advokaten motsätter att det ska kallas ett ”avklädningstest”.

– Det är fullständigt fel och absolut inte vad det går ut på. Det handlar om att konstatera om en sak var riktig eller oriktig utifrån ett påstående från min klients sida och vi har inte varit ute efter någon avklädning eller något annat, säger försvarsadvokaten Christer Otto.

Åklagare Rikard Darell har gett avslag på begäran om en rekonstruktion där kvinnans jeans ska tas av.

”Ytterligare kränkning”

– Bevisvärdet av att göra ett sådant test i det här fallet har inte den tyngd att det motiverar den kränkningen det skulle vara för målsäganden, säger han och tillägger:

– Tänk själv om man var målsägande att ta på sig de här byxorna igen och lägga sig ner i en säng i ett mörkt rum. Om jag lever mig in i den situationen skulle jag tycka att det kändes som ytterligare en kränkning efter det som hänt. Förutom själva upplevelsen som sådan, att man ifrågasätter om det överhuvudtaget är möjligt utifrån trovärdigheten, tycker jag man ska bedöma utifrån andra faktorer. Har man fått på sig ett par byxor är det klart att man får av sig ett par byxor.

Så många våldtäkter anmäls varje år 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott