Servitörens blunder: Tappade mat på professor

Nobelfestens gäst fick bakad rotselleri på ryggen

avAnna Hansson, Gustaf Tronarp

NYHETER

Här händer det som inte får hända.

När huvudrätten på Nobelbanketten skulle serveras så lutade servitören Vadimas sin bricka lite för mycket – och tappade toppen av en bakad rotselleri på professorn Dan Larhammar.

– Alla skrattade när vi pratade om det efteråt, säger Vadimas till Aftonbladet.

Vem som helst kan behöva klia sig på nacken ibland. Men när du står i begrepp att servera huvudrätten på Nobelbanketten så gäller det att vara väldigt försiktig med alla handrörelser.

Det blev servitören Vadimas smärtsamt påmind om i Blå hallen på måndagskvällen. När han stod med fatet med bakade rotselleris i högsta hugg så krafsade han sig i bakhuvudet med högernäven – och då råkade fatet, som han höll med andra handen, luta lite för mycket neråt.

Landade på professor

Alldeles intill den olycksaliga servitören satt Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet. Han flankerades av Centerledaren Annie Lööf.

Foto: Privat
Servitören Vadimas fick ett tack på en lapp skriven av Annie Lööf (C) efter middagen.

Det gick inte bättre än att toppen på en av rotsellerianrättningarna föll av och landade på professorns rygg.

– Men det gick bra. Professorn var jättetrevlig. Han sa att det var sånt som händer och skrattade åt det efteråt, säger servitören Vadimas till Aftonbladet efter middagen.

På bilder från SVT:s direktsändning syns hur han försökte fånga den tappade matbiten, men utan att lyckas. Innan en annan kamera tog över så grimaserade servitören åt sitt misstag.

– Jag har jobbat på Nobelmiddagen i 13 år. Det har aldrig hänt något. Det finns 290 servitörer och så filmar de mig i det ögonblicket, säger Vadimas.

Fick specialtack av Annie Lööf

Enligt Aftonbladets utsända på festen, Ebba Thornéus, var dock det ”lock” som kom på villovägar ganska torrt. Det borgar för att den lärda ryggtavlan inte blev alltför nedsmutsad av missen. Och restaurangen har lovat att stå för tvätten om det skulle behövas.

Servitören fick dessutom en uppmuntrande komplimang av Annie Lööf, i form av en handskriven lapp där hon tackade för en fantastisk kväll.

– Hon ville pigga upp mig, säger Vadimas.

ARTIKELN HANDLAR OM