PRESENTERAS AV

Kissade på glöd – hyllas av räddningstjänst

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

avBabs Drougge

SVENSKA HJÄLTAR

Den förbipasserande mannen såg rök stiga intill spåret och tvekade inte en sekund. Han drog ned gylfen och förhindrade eldsvådan.

– Tänk om alla kunde agera lika rådigt vid bränder. Det är bättre att stanna och gå ut och pinka på glöden än att bara köra förbi, säger Björn Johansson vid räddningstjänsten i Karlstad till SVT.

Den rekordtorra försommaren har varit ansträngande för landets brandkår, som fått hjälpas åt att släcka otaliga skogsbränder under maj och juni.

Eldningsförbud råder sedan en bra tid tillbaka och räddningstjänst och myndigheter har vid flera tillfällen vädjat om allmänhetens hjälp för att undvika fler eldsvådor.

Det tog en man utanför Karlstad fasta på när han såg rök stiga intill vid järnvägen, skriver SVT Nyheter Värmland. Mannen skulle precis passera förbi med bilen, men valde i stället att stanna till och kliva ur.

Rådigt kissande

När han upptäckte att glöd hade uppstått intill spåret drog han ner gylfen och kissade ihjäl glödbädden.

Därefter ringde han upp räddningstjänsten, som kom dit och konstaterade att glöden var släckt och den förmodade eldsvådan hade undvikits.

Brandkåren hyllar nu mannens insats.

– Det var en liten brand som en rådig medborgare släckte. Tänk om alla kunde agera lika rådigt vid bränder. Det är bättre att stanna och gå ut och pinka på glöden än att bara köra förbi, säger Björn Johansson vid räddningstjänsten i Karlstad till SVT.

Så gör du – om det börjar brinna 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Karlstad

Bränder

Urin