Allt fler gör abort hemma: ”Ett mer naturligt förlopp”

avMalin Nilsson, TT

NYHETER

2017 genomfördes 93 procent av 37 000 aborter i hemmamiljö.

Något som enligt Socialstyrelsens siffror blir allt vanligare.

– Att avsluta aborten hemma passar förstås inte alla kvinnor, men vissa upplever sjukhus som en okänd och skrämmande miljö, säger utredaren Inga-Maj Andersson till TT.

Allt fler aborter görs tidigt in i graviditeten – och hemma.

Enligt siffror från Socialstyrelsen utfördes närmare 37 000 aborter i Sverige under 2017.

Majoriteten av dessa, 93 procent, var så kallade medicinska aborter medan resterande 7 procent var kirurgiska.

– Medicinska aborter innebär ju att man slipper genomgå ett kirurgiskt ingrepp på sjukhus. Många kvinnor upplever den medicinska aborten som ett mer naturligt förlopp, säger Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Samtidigt ser Socialstyrelsen en ökad trend av tidiga aborter. I fjol genomfördes 84 procent av aborterna före vecka nio, och 55 procent före vecka sju. 1994 var det ovanligare, då stod aborter före vecka 9 för 45 procent.

”Passar förstås inte alla kvinnor”

Medicinsk abort infördes i Sverige i början på 1990-talet, och tilläts hemma 2004. Det är främst de senaste åren som hemaborterna har ökat. 75 procent av förra årets aborter som genomfördes före nionde gravidveckan skedde hemma. 2014 låg samma siffra på 62 procent.

Metoden går till genom ett läkemedel som tas i två doser. Den första dosen tas på en mottagning, den andra hemma två dagar senare.

– Att avsluta aborten hemma passar förstås inte alla kvinnor, men vissa upplever sjukhus som en okänd och skrämmande miljö. Då kan det vara skönare att befinna sig hemma, där man känner sig tryggare och eventuellt även har sin partner närvarande, säger Inga-Maj Andersson till TT.

Så skiljer sig abortlagstiftningen i USA:s delstater 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM

Abort