Gratis resor för barn – men inte för de med funktionsnedsättning

avMiriam Bratt

I sommar blir det gratis för skånska barn att åka i kollektivtrafiken. Men förslaget gäller bara de barn som kan ta sig fram med hjälp av den allmänna kollektivtrafiken.

Barn som behöver åka färdtjänst kommer att behöva betala för sina resor.

– Jag tycker att det är diskriminerande, säger Gisela Anderholm Hansson från Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

Efter en satsning från regeringen kommer barn och unga runtom i landet få möjligheten att resa gratis med kollektivtrafiken i sommar.

I Skåne innebär det att barn som går i årskurs sex i grundskolan till årskurs två på gymnasiet ska få den så kallade Sommarlovsbiljetten helt gratis.

Men barn som behöver färdtjänst för att ta sig fram involveras inte i satsningen – vilket flera föräldrar nu gått ut och kritiserat, skriver Trelleborgs Allehanda.

– Det är ett jättebra förslag att ungdomar ska kunna åka gratis i kollektivtrafiken. Men man har ju missat de barnen som faktiskt inte kan åka kollektivt, säger Gisela Anderholm Hansson, ordförande för RBU Skåne (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar), till Aftonbladet.

Foto: Privat
”Jag tycker att det är diskriminerande”, säger Gisela Anderholm Hansson, ordförande för RBU Skåne.

Borde vara gratis färdtjänst också

Gisela har själv en dotter som är yngre än de barn som får Sommarlovsbiljetten.

– Men det hade påverkat henne om hon hade varit 15-16. Hon kan inte åka själv på bussen, utan hon måste åka färdtjänst eller ha någon med sig. Och det betalar man ju för.

Giselas förslag är nu att man ska gå in och stötta de barn som behöver färdtjänst.

– Man skulle helt enkelt kunna stryka färdtjänstavgifterna för barn och ungdomar från 15 juni till 15 augusti. Det hade varit ett bra förslag tycker jag.

Skånetrafiken: Vi följer regeringsbeslutet

Aftonbladet har sökt Skånetrafiken utan att få någon kommentar. Men Trelleborgs Allehanda har pratat med deras verksamhetsutvecklare Anna Botham.

Hon påpekar att beslutet om att göra Sommarlovsbiljetten gratis grundar sig på ett regeringsbeslut och att det inte har någon koppling alls till färdtjänst.

Foto: Henrik Montgomery / TT
Skånetrafiken menar att de bara följer regeringens beslut.

– Det här inget som har varit uppe i några diskussioner eller beslut. Vi har följt regeringen och gått efter dess rekommendation, säger hon till lokaltidningen och fortsätter:

– Men de som har färdtjänst i dag har redan tillgång till kollektivtrafiken, de får åka gratis i den allmänna kollektivtrafiken om de är berättigade till serviceresor.

”Är diskriminerande”

Frågan ska tas upp i kollektivtrafiknämnden senare i maj och Gisela hoppas då att även barn med färdtjänstbehov ska bli involverade och få ta del av förmånen.

– Om det inte blir så tycker jag att det borde anmälas till diskrimineringsombudsmannen. Jag tycker att det är diskriminerande. De har liksom inte tänkt hela vägen.

Varför är det här viktigt tycker du?

– Det gör att barn och ungdomar med funktionsvariationer inte får samma möjligheter som andra barn och ungdomar över sommaren.

ARTIKELN HANDLAR OM