Oro bland invånarna efter kraftiga skogsbranden

avMikaela Somnell

NYHETER

Skogsbranden som härjar mellan Kristinehamn och Björneborg skapar oro bland invånarna.

Räddningstjänsten har uppgett att de tar emot många larm från bekymrade personer och vädjar till allmänheten att inte larma förrän de är säkra på att det brinner.

– Det är fortfarande lite otäckt, nu börjar det blåsa igen, så det kan ju lika gärna gå igång igen. Det är så pass nära oss, säger Björneborgsbon Therese Löfgren.

I Björneborg, som ligger några kilometer från eldhärden, är invånarna milt oroade. Flera personer som Aftonbladet pratar med säger att det har luktat rök och att det är väldigt torrt i markerna.

Björneborgsborna Gullan Magnusson, 66, och Jan Ekman, 65, tycker att branden är lite obehaglig. 

– Vi stod här ute när vi såg brandbilen komma från Degerfors igår. Rökpelarna syntes tydligt där borta, det rök ända bort till Örebro, säger Jan Ekman. 

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Björneborgsborna Gullan Magnusson, 66, och Jan Ekman, 65, tycker att branden är lite obehaglig. 

Han säger att de känt röklukt i Björneborg men känner sig ganska trygg eftersom branden befinner sig en bit ifrån centrum där de bor.

Både han och Gullan Magnusson tycker att det känns lite oroligt ifall röken skulle komma närmare.

– Nu har de ringat in elden så det är ju bara i en cirkel det brinner. Men vi vet ju inte. Det är ganska torrt i markerna och tar det luft så vet man ju inte, säger Jan.

De tror båda att det vore bra om de italienska brandflygen som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) beställt skulle komma med förstärkning.

Många hör av sig och är oroliga

Mattias Långström, brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst, säger att många invånare hör av sig och är oroliga, men uppmanar allmänheten att hålla sig lugn.

– Tycker man att det brinner, gå fram och kolla lite försiktigt. Så det inte genererar massa onödiga utryckningar, för vi är redan otroligt ansträngda, säger han. 

Therese Löfgren, 31, som också är Björneborgsbo, känner ändå ett visst obehag. Hon  fotade en stor rökpelare under lördagen när branden började ta fart. 

– Vi hörde om branden via en jobbarkompis till min sambo. Han sa att det brann men vi visste inte om det, så då åkte vi till Sälsjön för att kolla. Man såg ordentligt att det här rökmolnet bara steg upp och gick mot Degerfors. Då förstod vi att det verkligen var allvarligt.

”Hoppas den kan släckas snart”

Hon säger att hon inte fått någon information om branden via kommunen eller myndigheter och att hon fått läsa på om elden via medier. 

– Vi har fått ta del av infon på egen hand, genom media. Men jag har en storebror som är brandman så jag ringde till honom och hörde lite hur det låg till. Om det var nåt som gjorde att vi skulle behöva åka härifrån eller så. 

Therese tycker fortfarande att branden känns lite skrämmande och hoppas att den kan släckas snart.

– Det är fortfarande otäckt, nu börjar det blåsa igen, så det kan ju lika gärna gå igång igen. Det är så pass nära oss. 

I Degerfors, där Thereses sambo bor med sina barn, har det blåst ned sot på marken, säger hon.

– Min sambo har barn i Degerfors och där har det kommit ner sot, det känns lite obehagligt.

Dagens tre rubriker 10 juni 00:29