Extremvädret: Översvämningar och värmebölja

avMalin Nilsson

NYHETER

Även solen har sina fläckar.

Nu varnar SMHI för värmeböljan.

– Riskgrupper som sjuka och äldre kan få problem när det är så hög temperatur flera dagar i följd, säger meteorolog Alexandra Ohlsson.

Om du vill fortsätta njuta av solen bör du passa på i början av veckan. Det är då värmeböljan fortsätter.

I söndags nåddes delar av västra Götaland, Bohuslän och Göteborg av en så kallad maximitemperatur, det vill säga 26 grader eller mer.

Under måndag och tisdag, och möjligen även på onsdag, fortsätter värmen och det kan bli upp till 27–28 grader längst med västkusten.

Även Södermanlands län och Stockholms län kommer slås av maximitemperaturen.

Kan påverka kroppen

SMHI varnar samtidigt för att värmen kan vara känslig för vissa personer.

– Den här värmen kan påverka kroppen för en del. Riskgrupper som sjuka och äldre kan få problem när det är så hög temperatur flera dagar i följd, säger SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson.

Under måndagen utfärdade SMHI ett meddelande om höga temperaturer – den mildaste graden i varningssystemet – för de varma områdena.

Enligt en studie vid Umeå universitet på uppdrag av SMHI ökar den dagliga dödligheten med cirka 10 procent om temperaturen når 26 grader eller mer tre dagar i rad. Dödligheten ökar ytterligare med 10 procent om temperaturen når 30 grader och högre tre dagar i rad.

Höga halter av pollen

Värmen och det torra vädret medför flera risker.

I södra Sverige, främst Halland, Skåne, östra Småland och Gotland, varnar man för risk för skogsbrand.

– Vi har haft 10 dagar med temperaturer över det normala och då ska vi vara försiktiga med att säga att vi ska njuta av värmen. Det är extremt höga halter av björkpollen i stora delar av landet och inte så många som mår bra när det är varmt, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca, till Aftonbladet.

Översvämningar i norr

I norr ligger det fortfarande snö kvar i fjälltrakterna, men även där påverkas man av värmen.

SMHI har utfärdat en varning för extremt höga flöden i norra Sverige. I vattendrag i kust- och inlandet mellan Råneälven och Piteälven väntas översvämningar på klass 3-nivå, vilket är den allvarligaste varningsklassen.

– Det beror framförallt på snösmältningen. Våren har varit väldigt sen och sedan gick det väldigt fort, vilket har bidrag till en väldigt snabb snösmältning, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Extremt höga flöden i vattendrag uppkommer i snitt vart femtionde år och medför allvarliga översvämningsproblem, vilket kan innebära stor fara för allmänheten enligt Eronn.

Så blir resten av sommaren

Om du har tröttnat på värmen kan du gott pusta ut i slutet av veckan. Redan på fredag sjunker temperaturen till 20 grader på västkusten, och under helgen sjunker temperaturen ytterligare några grader.

Och nej, solen lär inte försvinna. Att högtrycket dominerar över Sverige innebär inte att den kommer ta slut snabbare.

– Om man tänker storskaligt så är det väldigt beroende av hur högtrycken och lågtrycken rör sig i sommar, och det är det för tidigt att uttala sig om, säger Alexandra Ohlsson till TT.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI