Läkare, hjälparbetare, forskare – de dog på flygplanet

Nu hyllas offren från Ethiopan airlines flight 302

avIsabelle Nordström

157 personer dog när det brinnande planet störtade mot marken.

Ombord fanns många forskare och hjälparbetare på väg till Kenya för att delta i FN:s stora klimatkonferens.

– Våra kolleger var villiga att resa och arbeta långt bort från sina hem och sina anhöriga för att göra världen till en bättre plats att leva i, säger FN-toppen Maimunah Sharif.

Sex minuter efter start störtade Ethiopan airlines flight 302 ner i marken. Alla 157 ombord på planet mellan Addis Abeba och Nairobi dog.

Dagen efter olyckan har planets svarta låda hittats, något man hoppas ska ge svar till varför olyckan inträffade.

– Planet brann redan när det kraschade i marken. Kraschen orsakade en stor explosion, säger vittnet Tegegn Dechasa till AFP.

Dödsoffren är av 35 olika nationaliteter.

1 av 5 | Foto: Tamarind Group
Jonathan Seex dog i flygkraschen i Etiopien.

Hotellchefen Jonathan Seex, 45, är en av de svenska medborgarna som dog i kraschen. En kvinnlig Sida-medarbetare fanns också ombord.

"Det är med stor sorg och smärta som vi fått veta att en mångårig och mycket uppskattad kollega fanns med på passagerarlistan på planet som störtade på söndagsmorgonen i Etiopien", skriver Sidas generalsekreterare Carin Jämtin i ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen.

En kvinna i 30-årsåldern och en flerbarnsfar i 55-årsåldern finns också bland de svenska offren. Dessutom dog en tysk medborgare som var folkbokförd och har sin familj i Sverige.

Flaggor på halvstång

Många passagerarna var på väg till FN:s klimattoppmöte i kenyanska huvudstaden. När mötet invigdes under måndagen möttes delegaterna FN-flaggor som vajade på halvstång.

– Vi kommer inte att glömma den här tragedin, inte heller de som omkom. Låt oss komma ihåg att våra kolleger var villiga att resa och arbeta långt bort från sina hem och sina anhöriga för att göra världen till en bättre plats att leva i, säger Maimunah Sharif, som leder mötet.

En av de som dog var brittiska FN-medarbetaren Joanna Toole, 36. Hon arbetade med fiskeri- och jordbruksfrågor.

– Alla var så stolta över henne och hennes arbete. Vi är fortfarande i chock, Joanna var en sån person du aldrig hört en ont ord om, säger hennes pappa Adrian till DevonLive.

Hon var en av två kvinnor från Devon i södra England som var ombord på planet. Även polarforskaren Sarah Auffret, en brittisk-fransk medborgare boende i norska Tromsö, dog i olyckan.

– Vi minns henne som någon med passion för Europa och en stark moralisk kompass, säger en talesperson för University of Plymouth.

Åtta italienska medborgare miste livet, flera av dem FN-medarbetare.

32 av dödsoffrena var kenyanska medborgare. En av dem var Cedric Asiavugwa som studerade juridik vid Georgetown University i Washington D.C. i USA. Han var på väg till Nairobi efter att hans fästmös mamma dött.

– Universitetet har förlorat en stjärnstudent, en fin vän och en målinriktad kämpe för social rättvisa i östra Afrika och världen, skriver professor William Treanor i ett mejl.

Hela 18 offer var från Kanada. Nigerianska professorn Pius Adesanmi var på väg till ett möte i Nairobi med afrikanska unionen.

Tre österrikiska läkare dog

Tre österrikiska läkare omkom i olyckan. De reste mot Zanzibar, bekräftar en talesperson för österrikiska utrikesdepartementet. Gifta ryska paret Yekaterina Polyakov och Alexander Polyakov befann sig också ombord på flygplanet liksom Sergei Vyalikov, även han rysk medborgare.

Michael Ryan är en av sju döda från Irland. Han arbetade med mat-frågor inom FN och lämnar efter sig fru och barn.

– Michaels arbete i Afrika med World Food-programmet förändrade liv, säger Leo Varadkar, Irlands premiärminister.

ARTIKELN HANDLAR OM