”Jag ångrar ingenting”

avMikael Åberg, Tobias Österberg

NYHETER

Leksands läkare: Jag har handlat efter god etik

Eftersökt och uthängd som buse.

Men Ronny Borelius, läkare i Leksands IF, slår tillbaka mot den kritik han fått för att han vaccinerat ishockeyspelare.

– Jag är chockad av uppmärksamheten. Jag har 30 års erfarenhet som läkare och har handlat efter god etik, säger han till TT.

I tisdags vaccinerades merparten av ishockeyspelarna i Leksands IF. Helt i sin ordning enligt Borelius som i det läget inte trodde det skulle vålla några rubriker.

– Jag gjorde en bedömning att flera av spelarna i laget var inom riskgruppen. Det finns flera spelare i laget, bland annat Pelle Prestberg, som har astmaliknande problem och dessa är riskpatienter. Att många hockeyspelare har dessa problem beror på att de vistas mycket i kylig miljö, säger Borelius.

– Jag har 30 år som läkare bakom mig och har handlat rätt. Jag ångrar inte alls det jag gjorde. Inte det minsta, fortsätter han.

Inte nöjd

Cles-Göran Björck, närsjukvårdschef på Landstinget i Dalarna, rasade i går mot Borelius handlande. Han är inte nöjd med läkarens förklaring.

– Jag anser fortfarande att vi har blivit vilseledda, och Borelius har utnyttjat sin läkarauktoritet. Hade han bett oss om vaccin till Leksands ishockeylag hade han fått ett nej, det kan jag garantera, säger Claes-Göran Björck.

Borelius beställde 50 doser uppdelade på fem flaskor vaccin och sedan de spelare som bedömdes som riskpatienter fått sin dos vaccinerades även andra spelare.

– När en flaska vaccin som innehåller tio doser öppnats måste den förbrukas inom 24 timmar, annars ska vaccinet hällas ut. Och jag tyckte det var dumt att hälla ut, säger Borelius.

– Jag har dessutom 20 doser kvar i kylskåpet på min mottagning och dessa kommer jag att lämna tillbaka till vårdcentralen. Enligt de uppgifter jag har fått är det ingen som kommer att bli lidande, fortsätter han.

Även detta retar upp Claes-Göran Björck.

– Att han lämnar tillbaka 20 doser är bra, men hans agerande kan redan ha fått konsekvenser. Just nu finns det 50 personer som har fått vänta onödigt länge, när vi redan har långa väntetider, säger han.

Socialstyrelsen kritisk

Borelius har fått mycket kritik för sitt handlande, från Socialstyrelsen, Riksidrottsförbundet och Ishockeyförbundet. Rubrikerna i medierna har varit braskande.

– Jag blev chockad när jag såg tidningarna innan jag lämnade Sverige. Den resa jag gjort har varit planerad sedan lång tid tillbaka. Meningen var att jag och min fru Gun-Britt skulle åkt tillsammans men hon var tyvärr tvungen att stanna hemma sedan hennes mamma opererats akut. Så jag har inte alls smitit ifrån något, säger Borelius som befinner sig i Florida på semester.

Lena Jonsson, jurist på landstinget i Dalarna, tittar nu om landstinget kan göra någon rättslig åtgärd på Borelius agerande. Hon börjar utredningen när Borelius kommer tillbaka från USA, så han får en chans att förklara sig.

ARTIKELN HANDLAR OM