Döms till ett år och åtta månaders fängelse

avKerstin Nilsson, Linda Hjertén

I dag meddelades påföljden för mordet på Therese, 15

Therese Johansson Rojo, 15, hittades strypt efter en fest.

I dag meddelade tingsrätten påföljden för den 16-årige pojken och hans flickvän som dömts för hennes mord.

Flickan föll i gråt när hon fick veta att de båda dömts till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

– Jag har tappat tron på rättsväsendet nu, säger en av Therese vänner.

Efter drygt en månads uppehåll avslutades i dag rättegången i Södertörns tingsrätt.

På eftermiddagen meddelades påföljden som de båda ungdomarna får – ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Tingsrätten tycker att de båda varit lika delaktiga i Therese död.

Föll i gråt

Varken den 16-årige pojken eller den jämngamla flickvännen lider av en psykisk störning och skulle därför kunnat få maxstraffet för brotten – fyra års sluten ungdomsvård – vilket åklagaren hoppades på.

Men påföljden blev betydligt lägre.

Vid bedömningen av vilket straff de skulle få har domstolen tagit hänsyn till olika förmildrande omständigheter. När det gäller pojken anses hans bristande omdöme och flickvännens starka inflytande ha bidragit. Rätten menar även att det straff som ungdomarna nu fick motsvarar tio års fängelse om de varit vuxna.

När påföljden meddelades föll den 16-åriga flickan i gråt. Den 16-årige pojken stirrade ner i bordet men blev enligt sin advokat Claes Borgström lättad över beskedet och kommer inte att överklaga.

– Han hade ställt in sig på fyra år, som åklagaren yrkade, men rätten gjorde som de skulle och höll sig till regelverket. Min klient tänker nu ägna den här tiden åt att jobba med sig själv och sin egen skuld.

"För låga straff"

Två av Therese väninnor är upprörda över påföljden.

– Vi hade hoppats på fyra år, det här är alldeles för lite. Ett år och åtta månader, det är som att de skulle åka i väg som utbytesstudenter. De kommer att vara tillbaka innan vi går ut andra året i gymnasiet, säger de till Aftonbladet.

– Jag har tappat tron på hela rättssystemet nu. Ungdomar eller inte, det ska inte vara så här låga straff om man mördar en annan människa.

Svartsjuka bakom

Therese Johansson Rojo hittades livlös i ett skogsparti i Stureby den 6 juni i år. Hon hade mördats av den 16-årige pojken, som först slagit henne i huvudet med en gren och sedan tagit strypgrepp på henne.

Enligt pojkvännen var det hans flickvän som uppmanade honom att begå mordet eftersom hon var svartsjuk på Rojo och efter dådet ringde 16-åringen till sin flickvän och meddelade: ”Jag har gjort det”.

Pojken erkände snart mordet men hans flickvän anser sig inte vara skyldig.

”Det var bara ett spel, jag trodde aldrig han skulle göra det”, har hon sagt till polisen.