Så lurades männen i Arlandabluffen

avMikael Stengård, Sofia Ström

"Gunnar" lurade ensamma svenska män på tiotusentals kronor

I fredags väntade fem män på att internetkärleken "Louise" skulle komma från Thailand till Arlanda.

Men allt var en bluff – uppdiktad av en svensk man som kallar sig "Gunnar".

I dag kan Aftonbladet avslöja hur han går till väga.

Den så kallade "Louise" har inte bara haft kontakt med de fem männen som lurades på Arlanda. Flera personer har hört av sig till Aftonbladet och berättat att de blivit charmade av thailändska "Louise".

Alla har fått kontakt med den påhittade kvinnan på dejtingsidan ekontakt.se.

I mejl skrev hon att hon hade bott i Sverige som liten med sin mamma och därför kunde prata svenska. Och nu ville hon åka tillbaka till Sverige för att träffa sin nya svenske uppvaktare.

"Rik på kärlek"

”Älskade Erik! En hälsning från din hjärtevän. Jag ska in till stan i morgon och boka en flygbiljett. Jag vet inte om jag har råd själv. Jag är ingen rik tjej bara så du vet. Men jag är rik på kärlek, och det som jag har vill jag ge dig”, skrev ”Louise” i ett av mejlen.

Männen fick också foton mejlade där en thailändsk kvinna poserade med söta djur och framför exotiska vattenfall.

Men när männen inte ville betala för flygbiljetten blev de kontaktade via mejl och på telefon av en svensk man som kallade sig ”Gunnar”. Han påstod sig vara gift med Louises syster.

– Han sa att han ringde för att kontrollera att jag var rätt man för Louise och för att försäkra mig om att hon var en bra kvinna, berättar Erik från Skåne, en av dem som var på väg in i fällan.

Jobbar från Thailand

”Gunnar” skickade även en bild på sig själv för att understryka att det var på allvar. Men bilden visar med all sannolikhet någon helt annan.

I mejlen skrev ”Gunnar” att han bodde i Ängelholm. Men Aftonbladets uppgifter knyter honom till Thailand, bland annat genom att mejlens IP-adresser och att kontonumret leder till landet.

Flera män Aftonbladet har pratat med fick också ett telefonsamtal från den påhittade ”Louise”.

– Jag är övertygad om att det var en inspelning som rullade. Eller så har ”Gunnar” betalat någon i Thailand för att ringa, säger Erik.

De män som betalade pengar fick en kopia på en falsk biljett skickade till sig. Enligt den skulle "Louise" komma till Arlanda den 30 oktober.

Polisen känner till "Gunnar"

Aftonbladet har lyckats spåra de nummer – ett svenskt mobilnummer och ett thailändskt nummer – "Gunnar” och den påstådda "Louise" har ringt ifrån. Men "Gunnar" svarar inte och när vi presenterar oss på det thailändska numret läggs luren på.

Från Thailand lägger ”Gunnar” ut flera profiler på svenska dejtingsidor med bilder på thailändska kvinnor i jakt på att lura svenska män på pengar. Bilderna och namnen på kvinnorna varierar från fall till fall.

Polisen känner till uppgifterna om ”Gunnar”. Men det är svårt att säga hur många han har lyckats lura, eftersom få vill anmäla på grund av skam.

Men enligt Ulf Lindgren, stationsbefäl vid gränspolisen på Arlanda, kan han ha lyckats lura till sig över 65 000 kronor – bara i fredags.

Men att han ställs inför rätta för bedrägeri är inte troligt.

– Egentligen är det bara tragiskt och hemskt att spela på folks ensamhet och vilja att träffa någon. Men de här brotten prioriteras inte högt hos oss och det är inte vanligt att någon fälls, säger Ulf Lindgren.