”Dyslexi – ett uppfunnet handikapp”

En rektor i Skåne har hamnat i blåsväder.

I den lokala gratistidningen Spegeln i Staffanstorp skriver han ett kåseri – över olika funktionsnedsättningar.

Enligt rektorn är bland annat dyslexi och anorexi uppfunna handikapp.

Kåseriet går att läsa i det senaste numret av lokaltidningen Spegeln.

Sundsgymnasiets rektor Gert Åkesson, som i tidningen presenteras som ”kåsör i Spegelntidningar” avhandlar i veckans nummer bland annat olika funktionsnedsättningar, under rubriken ”Myndighetssverige”.

”Uppfanns på 80-talet”

Gert Åkesson skriver om hur myndigheter inrättas slentrianmässigt varje gång massmedier uppmärksammar ett problem i samhället. Han konstaterar att detta sker på flera olika nivåer.

– Ibland blir det någon mix av statlig, regional och självutnämnd myndighet. Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism… endast fantasin sätter gränser, skriver Gert Åkesson.

”Okunnigt och fördomsfullt”

Nu har rektorn hamnat i blåsväder. Enligt Sven Eklöf, ordförande i Dyslexiförbundet, är det både okunnigt och fördomsfullt av en rektor att skämta om läs- och skrivsvårigheter.

– Det drabbar alla hans elever som kämpar med sin läs- och skrivsvårighet, och även deras föräldrar. Har man kunskap om vad dyslexi är, skulle man aldrig uttrycka sig så som han gör, säger Sven Eklöf till Sydsvenskan.

Drabbar sex till åtta procent

Dyslexiförbundet har runt 6 000 medlemmar, och mellan sex till åtta procent av befolkningen tros vara drabbade. I och med att flera av Sveriges mest kända svenskar gått ut och pratat om sina läs- och skrivsvårigheter så har handikappet avdramatiserats på senare år. Kronprinsessan Victoria berättade nyligen i Herman Lindqvists bok ”Victoria – drottning med tiden” om sin dyslexi.

”Jag fick lära mig att alla människor har något problem. Detta var mitt problem. Det var medfött och inte mitt fel. Jag fick hjälp med läxläsning och på annat sätt. Men det är fortfarande besvärligt och tungt att läsa. Jag föredrar ljudböcker. Alla dyslektiker får inte så mycket hjälp och stöd som jag fick. Det är lätt att tro att man är dum i huvudet och att bli retad av kamrater. Jag slapp det, men man kan få dåligt självförtroende” säger hon i boken.

På semester

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt Gert Åkesson på hans arbetsplats på Sundsgymnasiet. En telefonsvarare meddelar att han är på semester.

Publisert: