Jobb & karriär

Här är de som vände krisen

Av: 

Johanna Melén

Pär Karlsson

NYHETER

Oscar och Marie lämnade allt – och kom till Västerås

VÄSTERÅS. Han förlorade jobbet och flyttade till andra sidan landet.

Hon tänker säga upp sig och flytta med.

Nu börjar Oscar Müllerström och Marie Stjernberg om i Västerås.

– Det här kan bli riktigt bra, säger Oscar, 49.

De håller varandra i handen på 80 meters höjd.

Det är dimma när de ser ut över staden som kan bli deras nya hem.

Det är en dag i januari och allt har gått så fort.

En dryg månad tidigare förlorade Oscar sitt arbete.

– Jag tänkte att det här blir riktigt jobbigt, riktigt besvärligt.

Efter över 20 år som ingenjör på Volvo personvagnar i Göteborg ville Oscar Müllerström göra något annat. I höstas slutade han för en ny tjänst på ett mindre företag. Krisen hade just kommit till Sverige och det var tack men hej då redan första dagen.

Konstigt sitta hemma

– De var tvungna att dra ner. Tre andra fick samma besked. Första dan på jobbet.

Chocken kom och sömnlösa nätter. Den första tanken var att stanna i Göteborg, där han alltid bott, där barnen bor och vännerna finns. Samtidigt var ett nytt jobb högsta prioritet.

– Arbetet är ju en del av ens identitet och så är det de sociala bitarna med arbetskamraterna. Det känns väldigt konstigt att sitta hemma vid köksbordet och inte gå i väg på morgonen.

Erbjuden fast jobb

Men när vändningen kom var det från en annan del av landet. Tågtillverkaren Bombardier höll mässa i Göteborg och lockade ingenjörer med arbete i Västerås. Steget från bil till tåg är inte särskilt långt och nu står Oscar på 80 meters höjd i Skrapan i Västerås med erbjudande om fast tjänst. Bredvid står Marie Stjernberg, 53. De träffades i april förra året och flyttar Oscar, då flyttar hon.

– Jag har bott i Linköping, i Skåne och nu i Göteborg. Jag har kanske lite lättare att flytta jämfört med en som bott på samma ort hela livet.

Du är beredd att säga upp ditt fasta jobb som företagssjuksköterska för att flytta med?

– Jag trivs ju bra på min arbetsplats. Men det är en osäker arbetsmarknad i Göteborg och det kommer säkert att påverka mig också. Och det känns positivt att göra något nytt.

De promenerar längs gatorna i Västerås. Ser sig omkring, är det här vi ska bo? De känner ingen i stan.

– Det är oerhört viktigt att man skaffar sig kontakter utanför familjen. Men vi är utåtriktade båda två så jag tror inte att det blir något problem, säger Marie.

Vad säger vänner och familj?

– De förstår. Och mina barn är så pass stora nu. Med mindre barn hade det nog varit svårare, säger Oscar.

Om Oscar flyttar blir barnen kvar i Göteborg. Det får bli regelbundna helgresor tillbaka till hemstaden för ”kvalitetstid” med barn, vänner och föräldrar, som Oscar säger.

Ångrar du i dag att du lämnade ditt jobb på Volvo?

– Med facit i hand skulle man kanske ha haft det ogjort. Men det kan ju faktiskt bli bättre det här. Det kan bli riktigt bra.

Det har gått tre veckor sedan Aftonbladets första möte med Oscar Müllerström och Marie Stjernberg. Nu har Oscar börjat det nya jobbet på Bombardier. Marie söker jobb som företagssjuksköterska. De har just flyttat in i en trerummare mitt i stan.

– Det har gått så fort och man har inte riktigt hunnit reflektera över allt, men just nu känns det bra, säger Marie Stjernberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär