Nyheter

Kris för S – får rekordlågt stöd

Av: 

Eva Buskas

NYHETER

Nya siffror: Färre än var tredje kan tänka sig rösta på Sahlin

Socialdemokraterna rasar och ligger nu under 30 procent.

Största rösttjuvarna: Miljöpartiet.

– Maria Wetterstrand går väldigt väl hem hos väljarna, säger Carl Melin på United Minds.

I den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds tappar Socialdemokraterna fyra procentenheter och får bara 29,7 procent av väljarstödet. Sympatierna har bland annat gått till Miljöpartiet som ökar med 1,8 procent sedan förra månaden.

Röstar i medvind

– Vi vet att många väljare rör sig till det parti som går bäst i det egna blocket. Just nu har MP medvind, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

På S-kongressen för några veckor sedan sa Socialdemokraterna nej till förbud mot vinster i vård- och skolföretag. Det kan, enligt Melin, ha gynnat Vänsterpartiet som går fram 1,2 procent i mätningen.

Men Stefan Stern, biträdande partisekreterare

i Socialdemokraterna, tror att det är för tidigt att dra några slutsatser av partikongressen.

”Jämnt läge”

– Det är val först om ett år. Det här visar att det är ett jämnt läge och att vi måste jobba ännu hårdare och berätta om vår jobbpolitik och beskriva det vägval Sverige står inför, säger han.

I alliansen är C och KD de stora förlorarna. KD tappar en halv procentenhet och ligger åter under riksdagsspärren.

– De har jätteproblem. Diskussionen om verklighetens folk verkar inte göra att väljare går till KD. Det är en väldigt teoretisk debatt som vanligt folk inte riktigt förstår, säger Carl Melin.

C tappat 4 av 10

Centerpartiet, som tappat fyra av tio väljare sedan valet, har drabbats hårt av de senaste veckornas debatt om Vattenfall. Men Carl Melin tror också att partiet får betala för den höga arbetslösheten bland unga.

– I valrörelsen gjorde Centerpartiet en stor affär av ungdomsarbetslösheten. Och med facit i hand kan man konstatera att det är ett av regeringens stora misslyckanden.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: