– Så här ska ni nå unga!

NYHETER

Miljöpartiet populärt bland unga – här är ungdomsförbundets råd till andra partier för att lyckas

Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom.

Till skillnad från de andra ungdomsförbunden har Grön Ungdom inte ett moderparti som inte har förtroende hos den yngre delen av befolkningen. Grön Ungdom har ett moderparti som förstår att det inte går att backa in i framtiden och försöka stoppa fildelning eller teknikutveckling. Grön Ungdom har ett moderparti som inser att upphovsrätten måste moderniseras, patentlagstiftningen balanseras och övervakningssamhället stoppas.

Miljöpartiet de Gröna är tredje största parti i de flesta opinionsmätningar och blev största parti i åldern 18-30 år i EU-valet. Vi har större stöd bland unga än Piratpartiet, trots att myten om motsatsen odlas friskt i samhällsdebatten. De Gröna har inte bara en frihetlig nätpolitik utan också en realistisk politik för att hejda klimatförändringarna.

Unga vill inte ha politiker som bara sitter och höjer sina löner och pratar om att någon annan måste göra någonting någon annanstans, utan vill se Sverige och EU åter ta på sig ledartröjan i klimatfrågan.

De andra partierna styrs inte bara av förlegade 1800-tals-ideologier som bara attraherar sistagångsväljare utan även av en betydligt äldre generation politiker än inom De Gröna.

Mitt första råd till de andra ungdomsförbunden är därför att kämpa för att unga ska få tunga politiska uppdrag inom moderpartiet också – istället för att bara förpassas till en sidoorganisation som ett ungdomsförbund faktiskt är.

Mitt andra råd är att sluta föra en politik som bara blickar mot nästa val. Jorden är 4,6 miljarder år gammal, då måste politiken sträcka sig längre än till nästa kvartalsrapport.

Mitt sista råd är att utåt inte driva annan politik än moderpartiets. Väljare riskerar att känna sig lurade när de tror att de till exempel röstar på ett frihetligt liberalt ungdomsförbund och vaknar upp med Björklunds militärinspirerade förslag.

Att skrika vid sidan om är inget vinnande koncept. Att påverka på riktigt är det som ger resultat.

I dag i Almedalen: Miljöpartiets dag

9.00 Miljöpartiet har seminarium om "den goda maten".

14.00 Ekonomiskt seminarium med bla finansminister Anders Borg.

15.00 Chatt med Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet.

19.00 Peter Eriksson talar

Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom

ARTIKELN HANDLAR OM