"Hon har handlat enligt praxis"

avLinda Hjertén

Chefsläkaren försvarar den dråpmisstänkta läkaren

Den dråpmisstänkta läkaren är bestört över att vara anklagad för att ha dödat ett barn.

Nu säger kollegan att hon bara gjort det hon ska.

– Hon har handlat enligt praxis, på det sätt som vi gör inom vården varje dag i sådana här fall, säger chefsläkaren Stefan Engqvist.

Stefan Engqvist.

Den kvinnliga läkaren har sedan i fredags suttit häktad misstänkt för dråp på en nyfödd flicka.

Åklagaren menar att flickan fått mycket höga doser av morfin och narkosmedlet tiopental vilket lett till att flickan avlidit. Hon bedömer att det handlar om ett aktivt handlande från läkarens sida och att det därför rör sig om mord alternativt dråp.

"Inget fel"

Men chefsläkaren Stefan Engqvist vid Karolinska Universitetssjukhuset har granskat journalerna och kan, enligt vad han ser, inte hitta att något fel begåtts.

– Vi måste se vad åklagaren tar fram för ytterligare bevis, än så länge skyddas ju det mesta av sekretess, men så långt som vi vet hittar vi ingenting som läkaren gjort fel. Hon har handlat enligt praxis, på det sätt som vi gör inom vården varje dag i sådana här fall, säger han.

Engqvist säger att häktningen av läkaren har väckt bestörtning och oro bland andra läkare.

– Det hela var märkligt. Plötsligt dök polisen upp och tog en av våra medarbetare, och vi fick inget besked om varför till senare. Det här har skapat en enorm oro.

Lindring – inte dödshjälp

Han tror att det hela kan handla om ett missförstånd. Att dödshjälp, som är olagligt i Sverige, blandas ihop med palliativ sedering. Det innebär att en lindrande behandling ges, inte för att påskynda döden, utan för att göra det lättare och skonsamma för patienten när väl beslutet om att avbryta respiratorsvården tagits.

Det är det som gjorts i detta fall menar Engqvist: Lindring av smärta – inte avslutande av liv.

– Läkaren arbetade i sju timmar för att flickans liv skulle avslutas så värdigt och smärtfritt som möjligt. Som i det här fallet, då det inte fanns någon bot för flickan, handlade det om att göra den sista perioden så uthärdlig som möjligt.

Undersköterska ska höras

Många väntar nu med oro på åtalet mot läkaren som ska vara väckt den 13 mars.

– Blir det här en prejudicerande dom vill nog ingen jobba med sjukvård längre, då kan ju vem som helst bli anklagad för mord, säger Stefan Engqvist.

I morgon ska den undersköterska som var med när flickan dog förhöras.