Segrade – trots allt

Publicerad:
Uppdaterad:

Angela Merkel får den regering hon verkligen vill ha

Mirakel-Merkel Angela Merkel är en av flera vinnare i det tyska valet och får nu forma den regering hon vill ha. Socialdemokraterna gjorde däremot sitt sämsta val sedan andra världskriget och tappade en tredjedel av väljarna.
Foto: Foto: AP
Mirakel-Merkel Angela Merkel är en av flera vinnare i det tyska valet och får nu forma den regering hon vill ha. Socialdemokraterna gjorde däremot sitt sämsta val sedan andra världskriget och tappade en tredjedel av väljarna.

BERLIN. Det var en valdag med mer än en segrare.

Den främsta var naturligtvis Angela Merkel – Mirakel-Merkel kallad i rubrikerna. Den kristdemokratiska 55-åringen, uppvuxen i Östtyskland, får som förbundskansler (statsminister) forma den tyska regering hon verkligen vill ha: hennes CDU i koalition med det nyliberala FDP.

De får en tillfredsställande och stabil majoritet i Der Bundestag (riksdagen), när hon nu bryter sig loss från sin koalition med SPD, Socialdemokraterna.

En annan vinnare i går var Hermann Giesel, 19. Han röstade för första gången – och han tillhör den första generationen som enbart levt i ett fritt och enat Tyskland utan järnridå och kommunistdiktatur.

I alla fall nästan ...

Hermann föddes den 24 oktober i Östberlin, 16 dagar innan Muren föll. Han förlöstes genom kejsarsnitt och mamman Christiane tvingades ligga kvar på BB och var därför den sista i Östtyskland som fick veta att frihetens timme kommit.

”Jag är en lyckost som slapp DDR”, sa Hermann, när han i det som en gång var Östberlin kom ut ur vallokal 648. ”Nu börjar livet. Jag är färdig med min militärtjänst och börjar nästa vecka studera islamvetenskap och arabiska.” Han ville inte röja hur han röstat.

Men rampljuset låg i går kväll på Angela Merkel, som när hon i Konrad Adenauer Haus i Berlins regeringskvarter mötte sina partikamrater yttrade:

”Vi har åstadkommit något magnifikt.”

Jubelstämning rådde och Merkel, klädd i tomatröd kavaj, strålade i sitt trötta ansikte.

Tyskland tar ett markant steg mot höger de kommande fyra åren. Koalitionspartnern FDP, som anförda av Guido Westerwelle gick fram nära fem procent, fordrar skattesänkningar och mera markerad marknadsekonomi.

Kontrasten i stämning var markant i Willy Brandt Haus, där Socialdemokraterna skulle fira. Begravningsstämning rådde. Frank-Walter Steinmeier, vilken som vicekansler samregerat med Merkel de senaste fyra åren, var inte ens klädd i en sosses obligatoriska glatt röda slips. Han bar en svart.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget. De tappade en tredjedel av sina väljare. Speciellt ungdomen svek partiet.

Även valdeltagandet – trots allt respektingivande 72, 5 procent – var det lägsta i det moderna Tysklands historia. Analytikerna har förklaringen: Med de två viktigaste partierna i samregering saknade valrörelsen konfrontation. Den blev tråkig helt enkelt.

De mindre partierna gick framåt, viktigast Merkels nya koalitionspartner FDP med nära fem procent.

Vänsterradikala Die Linke ökade med nära fyra procent (i delstaten Brandenburg i det forna DDR fick de 30 procent).

Staffan Heimerson

Publicerad: