”Köpenhamn är en brottsplats”

...och de skyldiga männen och kvinnorna har redan flytt till flygplatsen.

Miljöorganisationernas dom över det som benämns som klimatfiaskot i Köpenhamn är hård.

– Köpenhamn är en brottsplats och de skyldiga männen och kvinnorna har redan flytt till flygplatsen, dundrar John Sauven för Greenpeace i Storbritannien.

Väldigt få av världens ledare är värda någon erkänsla, säger Sauven i en kommentar. Bittert konstaterar han:

– Det är uppenbart att det kommer krävas en radikalt annorlunda politisk modell för att komma till rätta med den globala uppvärmningen.

”En knockout”

Hans svenska kollega Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i klimatfrågor, beskriver det som en knockout på världen.

– Det här hade kunnat bli dagen då världen tog ett gigantiskt steg mot att rädda världen från klimatkaos genom att skriva under ett rättvist, ambitiöst och juridiskt bindande avtal. Istället riskerar den nittonde december att gå till historien som dagen då miljoner människors dödsdom skrevs under. Gapet mellan vad vetenskapen kräver och vad politikerna gör har vidgats här i Köpenhamn. Frågan är egentligen hur många människor som måste dö, hur mycket regnskog som måste brinna och hur stora städer som måste översvämmas innan våra politiker förstår att vi inte kan förhandla med klimatet.

– Om fem, sex år behöver kurvan med de globalt ökande utsläppen vända neråt. Vi har inte en dag att förlora om vi ska klara detta. Idag är världen knockad. I morgon måste vi resa oss upp igen.

Besvikelse

Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF beskriver mötet i Köpenhamn som en ”gigantisk besvikelse”.

– Ingen har gjort vad de borde ha gjort. Trots de stora motgångarna i Köpenhamn finns det fortfarande anledning att vara hoppfull. Tack vare UNFCC och förhandlingsprocessen har mängder av initiativ tagits på lokal och nationell nivå. Men för att verkligen kunna lösa klimatkrisen krävs ett rättvist, ambitiöst och bindande avtal och det verkar dessvärre vara långt borta, säger Gustavsson.

Aftonbladets bloggar
Publisert: