Nyheter

Antonsson: Det är bra att hon träder fram

Av: 

Oisín Cantwell

NYHETER

Monica Antonsson, författaren som startade det stora bråket om ”Gömda”, är glad över att Mia har trätt fram.

– Jag har förväntat mig att hon ska göra det. Och jag är inte orolig. Allt som står i min bok går att kolla upp, säger hon.

Den stora debatten om Liza Marklund och ”Gömda” startade efter att Monica Antonsson i höstas släppte boken ”Mia – sanningen om Gömda”.

Antonsson kunde visa att Liza Marklunds och Mias berättelse på en rad punkter inte stämde och att väsentliga omständigheter inte redovisades.

”Aldrig lovat källskydd”

I Aftonbladet i går berättade Mia att hon var besviken på Antonsson, som intervjuat henne flera gånger och då ska ha lovat henne källskydd. Antonsson:

– Jag har aldrig lovat Mia källskydd. Jag visste inte ens hennes riktiga namn de gångerna vi träffades. Det var först när mannen som hon har sitt första barn med

kontaktade mig som jag fick klart för mig vad Mia hette.

– Jag står för allt som jag har skrivit i min bok. Allt går att kontrollera.

Monica Antonsson är glad över att Mia träder fram.

– Det är väldigt bra. Nu får vi till exempel veta att hon fick asyl i USA för att hon var misshandlad i Sverige.

Men det återstår frågor. Har till exempel någon högt uppsatt person i Sverige intygat att hon inte kan skyddas i sitt hemland?

”Resten är ljug”

Osama, mannen som ska ha förföljt Mia, säger:

– Jag är dömd för att ha misshandlat Mia och det har jag erkänt. Men resten av det hon påstår är ljug. Jag tror att hon är pressad och känner sig tvungen att träda fram.

Det finns dokument som ger henne visst stöd?

– Jag har inte läst dessa dokument.

Mia berättade i Aftonbladet i går att hon är förtidspensionär och får ut cirka 5 000 kronor i månaden från Försäkringskassan.

Anonym anmälan Detta ledde till en anonym anmälan till Försäkringskassan om bidragsfusk av en person som anser att hon verkar kunna arbeta.

– Jag kan inte uttala mig i det specifika fallet, men rent generellt kan jag säga att vi skulle kunna utreda två saker: Är det rätt att ha kvar ersättning om personen vistas i ett annat land?

Och vad är det för inkomster som finns vid sidan om, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

– Och faktumet att den här personen uttalar sig i Aftonbladet ger oss anledning att titta närmare på fallet.

Inlett granskning

I går förekom även uppgifter i media om att Skatteverket inlett en granskning av Mia med anledning av att hon tjänat miljoner på böckerna om henne och ändå får pengar av Försäkringskassan.

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger dock:

– Ingen granskning är inledd. Men det kan bli så att vi i första hand gör en bosättningskontroll. Den som lämnar Sverige för längre tid än ett år ska anmäla utflyttning. Och nu finns det uppgifter om att den här kvinnan ännu är skriven i Sverige. Det är möjligen det vi ska titta på i första hand.

Monica Antonsson har anmälts till justitiekanslern (JK) för brott mot anonymitetsskyddet.

En utredning inleddes men är nu nedlagd med motiveringen att det eventuella brottet borde prövas av allmän åklagare och inte JK.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: