Nyheter

LO säljer aktier i Aftonbladet

NYHETER

LO blir minoritetsägare

Den norska mediekoncernen Schibsted köper ytterligare 41 procent av aktierna i Aftonbladets moderbolag Aftonbladet Hierta av LO. Därefter äger Schibsted 91 procent av aktierna och LO har kvar 9 procent, enligt ett pressmeddelande från Schibsted.

Tidigare bestod LO:s innehav av så kallade preferensaktier i Aftonbladet Hierta, med fast avkastning. I och med affären ges alla aktier i bolaget samma rätt och LO blir minoritetsägare. Organisationen har även fortsättningsvis rätt att inlägga veto mot styrelsens beslut om vem som ska vara chefredaktör för ledar-, debatt- och kulturavdelningarna i tidningen Aftonbladet. Denna rätt gäller framöver även för Aftonbladet.se "samt för eventuella framtida nya distributions- eller utgivningsformer", skriver Schibsted.

Aftonbladets ledarsida förblir oberoende socialdemokratisk och LO behåller två styrelseposter.

LO flaggar samtidigt för nya satsningar inom medieområdet:

"När LO nu förändrar sitt medieägande finns möjligheter att även göra nya satsningar inom nyhetsförmedling och opinionsbildning", skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i pressmeddelandet.

Pris ska offentliggöras

LO har enats med Schibsted om att i nuläget inte avslöja priset på aktierna eftersom Schibsted är noterat på Oslobörsen.

Priset kommer att offentliggöras senare, enligt LO:s kanslichef Kjell Ahlberg.

Exakt hur pengarna ska användas är inte bestämt. Men någon form av mediesatsning på arbetsmarknadsjournalistik ska det bli. Om det blir en tidning eller någon annan variant av publicering är oklart.

– Själva distributionsformen har vi inte diskuterat, men det finns luckor att fylla, säger Kjell Ahlberg.

TT

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter