Tre bränder i Jönköping

NYHETER

Anlagd brand i skola

Fem personer fick föras till sjukhus med lättare rökskador efter en lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus centrala Jönköping natten till tisdagen.

Ett 25-tal personer evakuerades, en del av dem med hjälp av räddningstjänstens stegutrustning.

Larmet om branden i trevåningsfastigheten på Slottsgatan kom vid halv ettiden. Branden började i en lägenhet på tredje våning och spred sig till vinden. Tre stationer, allt som allt 20 brandmän bekämpade elden under hela natten.

– Det fanns risk för att hela vinden skulle brinna av, men de lyckades förhindra det, säger Michael Simmeborn, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Det är oklart hur branden startade. Fem personer, en av dem brandman, fick föras till sjukhus med lättare rökskador.

Brand i flerfamiljshus

Även ett stort flerfamiljshus fick evakueras tidigt på tisdagsmorgonen sedan en brand bröt ut på andra våningen på Torggatan i Smålandsstenar en bit från Jönköping. Ingen person skadades.

– När vi kom fram hade alla boende tagit sig ur huset, säger Michael Simmeborn.

Branden var anlagd

Räddningstjänsten i Jönköping larmades även till en kraftig brand i Landsjöskolan i Kaxholmen vid 01.30. Två räddningskårer deltog i släckningsarbetet. Två lokaler är helt utbrända.

– Det var en väktare som upptäckte branden och larmade. Det är tack vara honom som skolan står kvar i dag. Vi har starka misstankar om att branden var anlagd, säger Michael Simmeborn.

Under natten har eftersläckningsarbete pågått vid alla tre bränder. Platserna är även satta under bevakning.