Bet-bluffen

NYHETER

Rönneberga-rödbetor kommer från Spanien

På påsen till Icas ekologiska rödbetor berättar odlaren Ingemar om hur betorna odlats i sex generationer på hans gård i Rönneberga.

Gott så.

Men betorna i påsen kommer från – Spanien.

På påsen till Icas ekologiska rödbeter på Ica finns en stor bild och en text om odlaren Ingemar i Rönneberga.

– Jag trodde självklart att rödbetorna kom från hans gård, säger en kund som hört av sig till Aftonbladet.

Han säger att köper ekologiska rödbetor eftersom de smakar bättre än vanligt odlade rödbetor. Men också för att minska på gifter och utsläpp i samband med matproduktion.

Kommer från Spanien

På påsen står följande att läsa: "På gården i Rönneberga har Ingemars släkt brukat jorden i sex generationer. För honom är det viktigt att odla ekologiskt så att även framtida generationer får en bra miljö. Dessutom blir rödbetorna så fina och fräscha. Även gårdens hästar älskar dem".

Men i informationen om innehållet finns stämpeln: "Ursprungsland: Spanien".

– Nu undrar jag om hästarna tar sig med båt eller flyg till Spanien när de ska ha sig en rödbeta?

– Allvarlig talat, jag tycker att det här är lurendrejeri och bedräglig information. Självklart trodde jag att rödbetorna odlats på Ingemars gård och inte att de transporterats över hela Europa, säger kunden.

"Missvisande"

På Ica säger man att betorna i påsen kommer från Sverige större delen av året – men cirka sex veckor på sommaren så är efterfrågan större än utbudet.

De ekologiska rödbetorna importeras då från Spanien.

– Vi förstår att kunden har reagerat negativt och att det här inte är bra. Det kan uppfattas som missvisande. Vi kommer att se över förpackningen, säger presschef Staffan Ekengren.

Hur då?

– Genom att gå i genom förpackningsdesignen. Kanske måste vi ändra texten och utformningen, säger Ekengren.