Familj hölls i järngrepp

NYHETER

En familjefar i Uppsala misstänks ha hållit sina fyra barn, i dag 16–22 år, hemma från all skolgång.

Barnen ska dessutom ha hindrats från att gå ut, uppger Upsala Nya Tidning (UNT).

Mannen greps i slutet av juni sedan polisen larmats om bråk i bostaden. Det framkom då att han skulle ha misshandlat sin fru upprepade gånger. Han häktades för grov kvinnofridskränkning.

Senare visade det sig att han även hållit de två flickorna och pojkarna hemma från skolan under alla år. Hur de har kunnat hållas hemma är ännu oklart, uppger en poliskälla för UNT.

”Hot och våld”

Enligt uppgifter till polisen ska mannen med hjälp av hot och våld ha hållit barnen under uppsikt och hindrat dem att röra sig fritt och leka. Barnen ska bara ha setts gå ut i grupp under övervakning av pappan. Även mannens hustru ska periodvis ha hållits instängd och han misstänks nu därför för olaga frihetsberövande av både mamman och barnen.

Familjen ska under perioder ha vistats i mannens hemland och i andra länder. Barnen är dock födda i Sverige och svenska medborgare.

Mannens identitet är också oklar eftersom hans ålder inte stämmer, skriver UNT.

Enligt vad tidningen erfar räknar åklagaren med att kunna väcka åtal denna vecka.

Hur pappan har kunnat hålla de fyra barnen undan all skolgång utan att någon reagerat är oklart. Socialtjänsten i Uppsala kommun säger sig inte känna till familjen över huvud taget, förrän den blev ett polisärende i slutet av juni.

– Innan dess har vi inte haft någonting med den här familjen att göra, säger Susanne Söderberg, chef för individ- och familjeenheten på Uppsala kommun, till TT.

”Vi vill inte prata om sånt”

Det beror enligt henne på att det inte har kommit någon anmälan om familjen tidigare, varken från skolan, polisen, anhöriga, grannar, barnavårdscentralen eller primärvården. Nu har man dock vidtagit de åtgärder som förväntas säger hon, utan att gå in på exakt vilka.

– När barn far illa och man gör bedömningen att föräldrar inte har den omsorgsförmåga som man förväntar sig kan de bli placerade exempelvis i jourfamiljer. Man ser till att de får den omvårdnad de behöver.

Hur barnen har det i dag kan hon inte svara på.

– Vi vill inte prata om sådant. De har varit tillräckligt traumatiserade under den här tiden, så nu måste de få vara i fred och få den hjälp de behöver.

Familjen kom till polisens kännedom den 27 juni.

– Det kom in en anmälan om vad familjen hade varit utsatt för. Det var från flera håll, bland annat grannar men också de anhöriga själva. Jag tror att hustrun var en av dem i vart fall, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström till TT.

En orsak till att ingen slagit larm om familjen tidigare kan vara att de rest mycket utomlands, tror han.

– De har varit borta de senaste åren, möjligen ända sedan 2004, och kommit hem till Sverige igen först i år, säger Nordström.

Pappan förnekar brott, både olaga frihetsberövande och grov kvinnofridskränkning. Det uppger hans advokat Claes Nylander.

– Han menar att uppgifterna är oriktiga, säger Nylander till TT.

Pappan hävdar enligt Nylander också att barnen visst har gått i skola, men inte i Sverige. Några fler detaljer i fallet vill han inte avslöja med hänvisning till förundersökningssekretessen.

TT