Iran hotar slå ner demonstrationer

NYHETER

På torsdagen inföll tioårsdagen av ett studentuppror i Iran.

Regimen hotade med hårda tag om någon vågade sig på att trotsa det rådande demonstrationsförbudet.

Myndigheterna hade bannlyst alla former av möten eller demonstrationer inför högtidlighållandet av studenternas protester som ägde rum på universitetsområden över hela landet för tio år sedan.

– Inga tillstånd för möten eller demonstrationer har efterfrågats eller beviljats, sade Teherans borgmästare Morteza Tamadon.

Flygblad och protester

– Men om några skulle få för sig att hitta på något under inflytande av anti-revolutionära nätverk så kommer detta att stampas ut under fötterna på vårt alerta folk, lade han till.

Men trots de hotfulla tongångarna från regimen berättade vittnen för nyhetsbyrån AFP hur flygblad delas ut som uppmanar folk att delta i manifestationer i Teheran. Även runtom i världen väntas demonstrationer, flera har till exempel utlysts till torsdag eftermiddag i Stockholm.

Varje år hålls möten och manifestationer på årsdagen av händelserna den 9 juli 1999 då basijmilis våldsamt stormade studentkorridorer i huvudstaden. En student dog och ett dussintal skadades enligt regimens egna uppgifter.

Känd advokat gripen

I år är situationen särskilt känslig efter de blodiga konfrontationerna som följde på förra månadens omdiskuterade presidentval där minst 20 personer miste livet. Efter protesterna och den politiska kris som följde har regimen slagit till hårt mot ledande reformister.

På torsdagen blev det också att den framstående advokaten Mohamed Ali Dadkhah gripits dagen innan på sitt kontor i Teheran. Dadkhadah arbetade nära människorättskämpen och Nobelpristagaren Shirin Ebadi. Enligt människorättsgrupper har cirka 2 000 personer gripits efter protesterna förra månaden. En del av dem är framstående reformistiska advokater eller journalister.

TT-AFP