Nyheter

Upplopp skakar Jerusalem

NYHETER

Flera dagar i sträck har ultraortodoxa judar drabbat samman med polis i Jerusalem. De ultraortodoxa upprörs över statlig inblandning i deras liv och rasar över att ett parkeringshus i staden hålls öppet under sabbaten.

Konflikten kring parkeringshuset har pågått de senaste veckorna och lett till stenkastning och oroligheter. Demonstranterna fruktar att parkeringen lockar till sig turister som gör att butikerna i området håller öppet under sabbaten.

Greps för vanvård

De ultraortodoxa, som bor i närheten av parkeringshuset, kräver att sabbaten, som pågår från fredagens till lördagens solnedgång, respekteras. Då får man varken arbeta, köra bil, hantera pengar eller elektronik enligt de ultraortodoxa.

De senaste dagarnas våld utlöstes dock av att en ortodox kvinna greps misstänkt för vanvård av sitt barn. Barnet vårdas nu svårt undernärt på sjukhus medan uppretade demonstranter vandaliserar staden.

– Hon är en kärleksfull moder som hängivet vårdade sin son. Hon skulle aldrig göra något för att skada honom, säger kvinnans advokat till en israelisk radiokanal.

Soptunnor i brand

Reuters skriver att trafikljus förstörts, staket rivits och gatsten brutits upp. Soptunnor har stuckits i brand och gatorna kantas av bråte och brinnande sophögar. Ingen har skadats allvarligt men hundratals poliser hanterar situationen.

Demonstranterna säger att Israel inte borde lägga sig i deras leverne. Många ultraortodoxa erkänner inte ens staten Israels existens eftersom de anser att en sann judisk stat bara kan uppstå när Messias återvänt.

Trots sin inställning till staten lever många av de svartklädda ortodoxa familjerna helt på statliga bidrag eftersom de ägnar sig helt åt religiösa studier.

TT

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter