Nyheter

Så pluggar du till musikstjärna

NYHETER

"Här ska man plugga om man verkligen vill lyckas"

Brandur Enni kom till Örnsköldsvik från Färöarna för att uppnå sin stora dröm – en karriär i musikbranschen. Redan andra året på utbildningen ”Musikmakarna” kvalade han in till Melodifestivalen.

– Det här är en unik utbildning som verkligen har kontakt med musikbranschen, säger han.

Blivande musikstjärnor vallfärdar till Örnsköldsvik. Anledningen? Här finns ”Musikmakarna”, en tvåårig utbildning för de som drömmer om en karriär som låtskrivare. Den har rankats som en av Sveriges bästa utbildningar av KY-myndigheten.

- Vi har sökande från hela Skandinavien, berättar kursledaren Jerry Gyll.

Tanken med utbildningen är att den ska ge studenterna en inblick i svensk och internationell musikindustri. Skolan samarbetar med de ledande musikförlagen och alla projekt är verkliga uppdrag. Studenterna får värdefulla kontakter med musik- och nöjesvärlden. Profiler från musikbranschen som är nära kopplade till utbildningen är till exempel Ben Marlene (Air Chrysalis), Pelle Lidell (Universal Music i London), Ingela ”Pling” Forsman, Niklas Strömstedt, Henrik Sethzson, Peter Grönvall och Paul Rein.

- Utbildningen lärde mig att bli självständig och att förstå vad som krävs för att överleva i musikbranschen, berättar Brandur Enni från Färöarna, som gick utbildningen 2007 – 2008. Redan under sitt andra år i Örnsköldsvik lyckades Brandur Enni komma med i Melodifestivalen. Då med en låt skriven av Bobby Ljunggren.

Nu deltar han i den svenska inspelningen av titellåten till High School Musical 3.

- Jag sjunger en duett med Molly Sandén, berättar den blivande stjärnan.

Gott rykte

Örnsköldsviks musikutbildning har ett gott rykte i hela Skandinavien. Brandur Enni hörde talas om skolan hemma på Färöarna.

För fyra år sedan hörde jag Ben Marlen hålla ett föredrag på Färöarna om svensk musikindustri. Han lyssnade på mitt material och jag fick möjlighet att komma till Stockholm. Ben rekommenderade att jag skulle söka till Musikmakarna för att lyckas, säger Brandur.

Att en av Sveriges bästa musikutbildningar ligger i lilla Örnsköldsvik är ingen slump.

- En av våra konkurrensfördelar är faktiskt det geografiska läget. Här fokuserar studenterna på att skriva låtar. Flera musikförlag har rekommenderat talanger att åka hit för att bli riktigt duktiga, säger Jerry Gyll.

Brandur Enni håller med.

- Vi var så insnöade i vårt skapande att vi hängde i skolans studio mest hela tiden, säger Brandur Enni. En stor fördel med Musikmakarna är att du får kreativt utrymme och tillgång till skolans studio dygnet runt.

För Brandur Ennis del har karriären gått spikrakt sedan han kom till Sverige. Just nu arbetar han med att välja låtar och producenter till nya skivan som släpps i början av 2009. Från Örnsköldsvik tar han med sig en gedigen grund att stå på, och dessutom många svenska vänner. Staden ligger honom varmt om hjärtat.

- Förutom utbildningen var det bästa med staden alla trevliga människor och ett helt suveränt äventyrsbad, säger han och skrattar.

Lina Thorén, Malin Wiklund

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter