Svenska soldater attackerade

En grupp svenska soldater i Afghanistan på uppdrag med afghanska poliser attackerades på torsdagskvällen. Svenskarna klarade sig oskadda men en afghansk polis dödades och två skadades.

Svenskarna utsattes för en sprängladdning och besköts. Överfallet inträffade vid 21-tiden svensk tid, 30 kilometer väster om Mazar-i-Sharif i provinsen Balkh. Försvarsmakten är mycket förtegen kring det inträffade.

– Jag kan inte gå in på vad för slags uppdrag truppen var ute på och vi kommenterar inte vilken slags utrustning de hade, vilka fordon de färdades i eller vilken säkerhetsnivå vi har i det aktuella området, säger Lukas Linné, press- och informationsofficer för den svenska styrkan i Afghanistan, till TT.

På kvällen visste man inte vilka som låg bakom attacken på den svenska styrkan. Enligt Lukas Linné var den svenska truppen på patrull med afghansk polis när de först attackerades av en sprängladdning och sedan med handeldvapen.

Besvarade elden

– Svenska soldater besvarade elden, men ingen av motståndarna dödades eller skadades efter vad vi vet i nuläget, säger han till TT.

Enligt Linné är läget nu lugnt och stabilt.

– Nu fortsätter vi att utföra vår uppgift, det vill säga bistå bland andra afghansk polis i deras arbete, säger han.

Torsdagens attack är inte den första mot svenska soldater i Afghanistan. En fjärrutlöst sprängladdning riktad mot en grupp svenska soldater ur elitstyrkan Särskilda skyddsgruppen (SSG) detonerade den 25 november 2005 i närheten av Mazar-i-Sharif. Två av svenskarna avled av de skador de fick.

Fler skyddsfordon

I november och oktober förra året skedde sammanlagt tre eldöverfall. Efter det, i januari i år, skickades fler bepansrade skyddsfordon till den svenska styrkan. Försvarsmakten vill av säkerhetsskäl inte kommentera vilka slags fordon den patrull som nu attackerats färdades i.

I Afghanistan finns i dag drygt 70 000 utländska soldater. Av dem ingår 50 000 i den Natoledda styrkan Isaf – International Security Assistance Force – som är i landet på FN:s uppdrag. 20 000 soldater deltar i den USA-ledda styrkan OEF, Operation Enduring Freedom.

De närmare 400 svenska soldaterna i norra Afghanistan ingår i Isaf. Sverige ska i år utöka sin Afghanistanstyrka, som väntas omfatta 500 man.

TT