Så bestäms Annika Östbergs framtid i Sverige

Annika Östberg har efter 27 år i amerikanskt fängelse återvänt till Sverige.

Nu befinner hon sig på Kriminalvårdens anstalt Hinseberg.

Inom kort kommer man fatta beslut om hur hennes straff ska verkställas i Sverige.

– Här får hon sitta och vänja sig med svensk kriminalvård tills vi fattat ett beslut om vad som ska hända med henne, säger Kriminalvårdens chef Lars Nylén till TT.

Annika Östberg har skrivits in på Hinseberg. Kriminalvårdens huvudkontor tar därmed över ärendet från regeringskansliet. Nu ska Kriminalvården gå igenom alla handlingar i fallet och studera överenskommelsen mellan de svenska och amerikanska myndigheterna.

– Annika Östberg är inte frigiven utan har ett straff som ska verkställas i Sverige. Nu ska vi avgöra hur det straffet ska se ut, förklarar Lars Nylén.

Beslut inom kort

Han tror att ett beslut kan komma inom de närmaste dagarna.

– Vi tar ett beslut så fort det går, säger han.

Kan Annika Östberg släppas helt fri?

– Om det finns en livstidsdom måste den först omvandlas. Det kan ske på två sätt. Antingen begär hon att få domen omvandlad till ett tidsbestämt straff eller också begär hon nåd hos regeringen. Inget av dessa alternativ har aktualiserats, svarar Lars Nylén.

Ett till tre år

Lagman Per Grevesmühl är chef för tingsrätten och har själv hållit i de flesta av de 57 livstidsförhandlingar som varit hittills.

– Jag har svårt att spekulera om hur och när ärendet kommer att tas upp eftersom vi inte haft något liknande fall tidigare, säger Grevesmühl till TT.

Om en livstidsdömd beviljas tidsbestämning ska man också ta ställning till hur lång tid som krävs för utslussning i samhället.

– Det har varierat mellan ett och tre år, säger Grevesmühl.

Finns på riksmottagningen

Annika Östberg befinner sig för närvarande på riksmottagningen på Hinseberg som är den enhet dit alla nydömda anländer. Normalt gör man där en utredning där den dömdes risk för återfall och avvikande bedöms. Man tar även ställning till den dömdes behov av exempelvis behandling och olika aktiviteter.

– Det finns många verksamheter här på Hinseberg. Bland annat finns sysselsättning i form av ett screentryckeri och en syverkstad. Det finns även möjlighet till utbildning och utearbete i parken, berättar Britt-Marie Johansson som är kriminalvårdschef på Hinseberg.

Schema att följa

I Annika Östbergs fall beaktas de år hon avtjänat i amerikanskt fängelse. Därefter upprättas en verkställighetsplan.

Under sin tid på riksmottagningen kommer Annika Östbergs dag börja med att hennes rum låses upp senast klockan åtta på morgonen. Därefter äter hon och de andra intagna frukost. Hon kommer ha möjlighet att promenera en timme varje dag. Lunch serveras klockan tolv och middag klockan halv fem. Under dagen har de intagna möjlighet till olika aktiviteter.

Publisert: