Nyheter

”Diskuterade färdig skandalutredning”

NYHETER

Enligt medieuppgifter är den omtalade utredningen om skandalen i AMF Pension klar.

Under fredagskvällen satt styrelsen i AMF i ett extrainkallat möte.

– Det är ett informationsmöte för styrelsen, säger Joakim Jakobsson, pressekreterare på LO, till TT.

Han vill inte gå in på vilken slags information det rör. Men enligt Dagens Industri var det just utredningen styrelsen informerades om på fredagskvällen.

Styrelsen i AMF, ägt till hälften var av LO och Svenskt Näringsliv, har sagt att förre vd:n Christer Elmehagens enorma pensionsavsättningar var för stora och bryter mot anställningsavtalets intentioner. Styrelsen har ansett sig förd bakom ljuset och vill veta om skadestånd kan utkrävas av Elmehagen.

Detta har revisionsfirman Ernst & Young och Linklaters Advokatbyrå fått i uppdrag att titta närmare på.

Utredningen ska också försöka reda ut turerna kring Elmehagens och förre vice vd:n Ingvar Skebergs flytt av egna pensionspengar för att undvika det så kallade återtag som sänkte kundernas pensionskapital. Frågan är om de båda gjort sig skyldiga till brott mot sin lojalitetsplikt gentemot AMF.

Elmehagen har sagt att han är villig att betala tillbaka de nära tre miljoner kronor han tjänade på flytten.

Intresset för utredningen är stort, inte minst för att Wanja Lundby-Wedins framtid som LO-ordförande kan hänga på den. Men också styrelseordförande Göran Tunhammars agerande kommer sannolikt att läggas i vågskålen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien-Schweiz i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter