Nyheter

Så sparar du tusenlappar

Av: 

Lina Thorén

NYHETER

Rabatterna många glömmer

Det är svårt att vara fattig student i lågkonjunktur. Här är bästa tipsen för att få pengarna att räcka till.

Studenter har alltid haft det knapert och just nu är tiderna extra hårda. En genomsnittlig svensk student går ungefär 900 kronor back varje månad, enligt SFS Studentbuget. För att få pengarna att räcka till finns olika knep. Man kan äta nudlar, dela lägenhet med en vän eller sambo, tigga pengar av föräldrarna eller försöka ha ett extrajobb. Ett annat bra knep för att få pengarna att räcka till, är att leta rabatter. Flest studentrabatter finns att få med Csn- eller Mecenatkorten.

– Csn-kortet är ett rabattkort för gymnasieelever, vuxenstuderande vid komvux, folkhögskolor, KY-utbildningar och utlandsstudenter. Mecenatkortet är för studenter vid högskolor och universitet, förklarar Mecenats vd Jonas Levin.

De båda populära studentrabattkorten har i stort sett samma rabatter.

– Vi förhandlar med företag för att fram rabatter som passar alla, säger Jonas Levin.

Studenterna populära kunder

Allt fler företag väljer att ge speciella rabatter till studenter. Ofta väljer de att vara knutna till csn eller Mecenat, för att kunna vara säkra på att de som utnyttjar rabatten verkligen är studenter.

– Företagen vill nå unga människor för att skapa trogna kunder, säger Jonas Levin.

Det finns många värdefulla kronor att tjäna att utnyttja alla rabatter. Men det gäller att ha koll på var det finns kronor att tjäna. Allra mest kan man spara när man köper stora, dyra saker som när du köper dator eller flygbiljetter. Att till exempel få 10 % rabatt på en dator som kostar 10 000 kronor kan rädda i alla fall en månad.

Även på små, men vanliga, utgifter som en latte med studievännerna eller snabblunch på McDonald´s så finns det pengar att spara. Mecenat har undersökt vad en ny student skulle kunna tjäna på att använda rabatterna den första månaden av studietiden. Resultatet är upplyftande – drygt 2500 kronor finns att spara för den smarte studenten.

Fler sparknep

Andra smart trick för att spara på pengarna är att till exempel köpa tåg eller flygbiljetten på auktioner på nätet. Där reas biljetterna ut och alla får buda. Har man tur kan man knipa en biljett för bara några kronor. Även kläder är lätt att beställa second hand på nätet, till exempel på ebay.

Klassiska studenttrick är också att ta med sig matlåda och kaffetermos hemifrån, storhandla en gång i veckan på någon billig stormarknad.

– Mitt bästa tips är att hela tiden försöka hålla sig ajour med vilka lokala rabatter som finns, säger Jonas Levin. Både med studentrabattkorten och utan. Det finns mycket att tjäna.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Hitta utbildning

Publisert: