Elmehagen beredd att betala tillbaka

AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen säger att han förstår kritiken.

Och om han brutit mot några regler kan han tänka sig att ge tillbaka pengarna.

– Jag är beredd att betala tillbaka, sa Elmehagen i P1.

Kritiken mot Elmehagen har varit massiv. I dag sparkades han från sina ordförandeposter i Micronic Laser Systems och Trade Doubler.

Christer Elmehagen intervjuades i Sveriges Radios Studio Ett på onsdagseftermiddagen. Han uppgav att han inte är bitter över att ha tvingats bort från flera styrelseposter efter pensionsavslöjandet.

– Jag har full förståelse för valberedningar i dessa bolagen för det mediala intresset just nu kan skada dessa bolagen, säger han.

Han säger sig även vara beredd att betala tillbaka.

– Om jag har brutit mot något är jag beredd att omedelbart betala tillbaka de 8 procenten som man drog tillbaka från övriga sparare. Jag trodde att jag följde reglerna och gjorde rätt. Anser styrelsen något annat borde de ha tagit kontakt med mig, sa han i Studio Ett.

Flyttade 33 miljoner

Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Christer Elmehagen flyttat 33 miljoner för att rädda en del av sina pensionspengar undan det återtag som AMF senare beslutade om.

Elmehagen tömde sitt konto i AMF:s traditionella pensionsförsäkring och förde över pengarna till en lång räntefond. På det ska han ha tjänat 2,7 miljoner kronor. För motsvarande handling fick AMF:s vice vd Ingvar Skenberg sparken.

Att Elmehagen inte får förlängt förtroende i bolagen Micronic Laser Systems och Trade Doubler är en direkt följd av hans agerande som vd för AMF Pension.

– Jag har stor respekt för att oerhört många människor ser de här beloppen som gigantiska och de är jättestora, men de är relaterade av det avtalet som blivit presenterat för mig av LO och Svenskt Näringsliv, säger han i P1.

Styrelsen ansvarig

Elmehagen fortsätter i radioprogrammet att hävda att det är styrelsen som har ansvaret.

– Man försöker skjuta över alla skuld på den som tagit emot erbjudandet om ett avtal. Styrelsen har gett mig ett erbjudande, jag accepterar det, sedan lever vi efter detta, säger han till Studio Ett.

– Min lön har legat från 2–3 miljoner i början och kommit upp till 5 miljoner i slutet. Jag tror att om man jämför det med branschen i övrigt är det ingen ovanlig lön.

Publisert: