Löseth tar över Vattenfall

"En fantastisk möjlighet"

Öystein Löseth, 51, blir ny vd för Vattenfall före sommaren 2010.

Just nu håller energijätten en presskonferens.

– Det är en fantastisk möjlighet att få ta över efter Lars G Josefsson och att bygga vidare på styrkorna, säger Löseth.

Öystein Löseth blir ny vd för Vattenfall.
Öystein Löseth blir ny vd för Vattenfall.

Strömmen kring Vattenfall har runnit hårt de senaste veckorna. Avslöjandet om att den statliga energijätten tecknat ett avtal i Tyskland där företaget gavs allt ansvar vid en kärnkraftsolycka kritiserades hårt av bland andra näringsminister Maud Olofsson (C).

Och i förra veckan lämnade fackförbundet Seko Vattenfalls styrelse eftersom man inte längre hade förtroende för bolagets nuvarande vd Lars G Josefsson.

Styrelsen meddelade kort därefter att man letade efter en ersättare till Lars G Josefsson. Men att han ska avgå har varit känt sen länge. Redan i våras berättade han att han ska avgå till hösten då han fyller 60 år.

Klart i går

I går meddelade Vattenfall att styrelsen utsett en ny vd. Men företaget har lyckats hålla namnet hemligt och spekulationerna om vem det är har varit många.

Men i dag meddelade alltså företaget att norrmannen Öystein Löseth blir ny vd. Löseth pekades redan förra veckan ut som den hetaste kandidaten.

– Vi är glada över att i Öystein Löseth ha funnit en intern kandidat som på det bästa sätt motsvarar våra krav, säger Lars Westerberg, styrelseordförande Vattenfall.

I juni satte styrelsen i gång arbetet med att hitta efterträdaren till Lars G Josefsson, sade styrelseordförande Lars Westerberg vid en presskonferens.

Från början fanns en lista på 50 namn som var nere på 6 namn för ett par veckor sedan. Förförra fredagen landade processen i nu utsedde Öystein Löseth.

Förtroendekris

Löseth kommer att arbeta parallellt och skolas in av nuvarande vd:n Lars G Josefsson. Före sommaren 2010 är det tänkt att Löseth tar över rodret över energijätten själv.

– Vattenfall är för mig Europas mest spännande energiföretag. Det är en fantastisk möjlighet att få ta över, säger Löseth.

Öystein Löseth har förstås följt debatten i Sverige den senaste veckan och konstaterade att det beskrivits som en förtroendekris.

– Och det är det kanske, sade han.

Han beskrev det kommande arbetet där han kommer att gå parallellt med Lars G Josefsson.

– Jag har en vision om att det svenska folket, ägaren, ska vara stolta över företaget, sade han.

Öystein Löseth leder sedan i fjol det holländska energibolaget Nuon som Vattenfall nyligen köpte. Han har jobbat på Nuon sedan 2003. Dessförinnan ingick han i norska Statkrafts ledning. Löseth har också jobbat på bolagen Naturkraft, Alliance Gas och Statoil.

Näringsminister Maud Olofsson har inte gått att nå under förmiddagen, men i ett pressmeddelande ger hon en kort kommentar till utnämningen av Öystein Löseth till ny vd för Vattenfall.

"Vattenfall står inför stora utmaningar och spännande möjligheter. Därför är det glädjande att styrelsen redan nu kan presentera Öystein Löseth som ny vd för Vattenfall. Därmed kan den tillträdande vd:n vara med och fullfölja arbetet med att utforma och förverkliga bolagets nya strategi", skriver Maud Olofsson.

Visste att Vattenfall pantsatts
Publisert: