Nyheter

Kunde inte få vaccin – dog i influensan

Av: 

Karin Östman

NYHETER

21-åring från Norrköping första kvinnliga dödsoffret

NORRKÖPING. Den 21-åriga kvinnan hade en kronisk sjukdom och tillhörde riskgruppen.

Trots det vaccinerades hon aldrig mot svininfluensan.

– Det skedde i samråd med familjen, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

Kvinnan blev förkyld för cirka tio dagar sedan. Till en början var det hosta och snuva, som senare blev värre och utveck- lades till lunginflammation. När hon lades in på infektionskliniken på Vrinnevisjukhus- et i Norrköping i fredags hade hon hög fe- ber och läkarna misstänkte att hon hade svininfluensa.

Led av sjukdom

Britt Åkerlind.

Hon behandlades med Tamiflu men hennes tillstånd försämrades i söndags. Provtagningar visade att hon hade svinin- fluensan. 21-åringen led sedan tidigare av en svår kronisk sjukdom.

Därför var det inte aktuellt att hon skulle behandlas i en ecmomaskin, en konstgjord lunga som annars sätts in på svåra svininfluensafall.

– Hennes anhöriga vill inte att vi berättar exakt vad det är för slags sjuk- dom. Men det här var ingen vanlig 21-åring, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare i Östergötland.

Vaccinering sköts upp

Kvinnan avled på sjukhuset i måndags och blev den första kvinnan att dö i svininfluensan i Sverige.

Under vecka 44 började vuxna i riskgruppen i Östergötland att vaccineras mot svininfluensan. 21-åringen tillhörde den prioriterade gruppen. Enligt sjukhuset bokades en tid för vaccinering som sedan sköts upp eftersom kvinnan blev förkyld.

– Kvinnan och anhöriga hade aktivt avstått från vaccination, säger Bodil Knuthammar som är landstingets pressekreterare.

Enligt Vrinnevisjukhusets chefsläkare Annsofie Sommer var kvinnans hälsa så nedsatt att hon skulle ha kunnat dö även av en vanlig influensa.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Läs mer:

Publisert: