Präst mobbade kvinnor på nätet

avSusanna Vidlund

NYHETER

"Du ser ju helt missbildad ut. Sitter du i rullstol eller?"

Prästen chattade kvällstid med kvinnor på den kristna kontaktsajten 7Ehimlen.

Nu riskerar han att förlora sitt jobb på grund av chattandet.

Skälet: Prästen misstänks ha mobbat kvinnorna och skrivit kränkande kommentarer.

Innehållet i prästens kommunikation med kvinnor på kontaktsajten fick två av hans kollegor att reagera. I deras anmälan till domkapitlet finns utdrag ur prästens chattande med olika kvinnor.

En av kommentarerna är "Jättetråkig ser du ut. Du får nog köpa sex", skriver Smålandsposten som har tagit del av anmälan.

En annan kvinna jämförs med skäggiga damen. Till ytterligare en kvinna ska prästen ha skrivit "du ser ju helt missbildad ut. Sitter du i rullstol eller?"

Var berusad

Kollegorna anklagar prästen för att ha skrivit sexistiska och kränkande omdömen i chatten. Nu är det upp till domkapitlet att avgöra om prästen ska få fortsätta att tjänstgöra som präst.

Själv ska prästen i dag vara ångerfull och enligt Smålandsposten förklarar han sitt beteende med att han var berusad när han chattade.

– Det är dumt och beklagligt och ynkligt alltihop, säger han till Smålandsposten.

Prästen uppger att han vid tillfället var utarbetad och drack vin för att kunna slappna av kvällstid. Han säger också att han nu "har lugnat ner sig".

Domkapitlet avgör

Nu kommer prästen skriftligen få förklara sig för domkapitlet i Växjö stift. Innan dess vill inte biskop Sven Thidevall vill inte ge några kommentarer.

– Jag vill höra hans egen förklaring först, säger han till Smålandsposten.

Den 23 april avgör domkapitlet om prästen måste avsluta sin tjänstgöring som präst, få prövotid, få en skriftlig erinran eller bli helt friad.