20 demonstranter inför rätta i Iran

NYHETER

Riskerar hårda straff efter demonstrationerna i juni

Myndigheterna planerar att ställa 20 personer inför rätta anklagade för "upplopp" under demonstrationerna som skakade Iran efter valet den 12 juni.

Flera demonstranter släpps nu ur iranska fängelser. Men för 20 "upprorsmakare" väntar rättegång och eventuellt hårda straff. Den digra åtalslistan omfattar bland annat bombdåd, kontakter med exilgruppen Folkets mujahedin, förmedling av bilder till "fientliga" medier och vandalisering av statlig egendom. Rättegången kommer enligt nyhetsbyrån Irna att inledas på lördag.

Blek och svag

Annars fortsatte myndigheterna på onsdagen att släppa fängslade demonstranter, utöver de 140 som frigavs dagen innan. Bland dem som fick återvända till friheten finns flera framstånde namn ur det reformistiska lägret. En av dem är Said Hajjarian, politisk aktivist och rådgivare till förre presidenten Mohammad Khatami.

– Han såg blek ut... väldigt svag och riktigt deprimerad. Han hade en hemsk kroppsodör och sade att han hade satts ut i solen som ett sätt att pressa honom. Hans lungor är infekterade och han har blivit väldigt tunn, sade Hajjarians fru Vajiheh Marsousi till oppositionstidningar.

En annan av de frigivna ska enligt obekräftade uppgifter vara den framstånde advokaten och människorättsaktivisten Shadi Sadr. Sadr har flera gånger besökt Sverige och jobbar nära Palmepristagaren Parvin Ardalan.

Och frigivningarna kommer enligt myndigheterna att fortsätta. Merparten av de 200 som sitter kvar i fängelse kommer att ha släppts mot slutet av veckan, säger en åklagare i Teheran.

Blidka oppositionen

Beslutet att släppa demonstranterna ses som ett försök av president Mahmoud Ahmadinejad att blidka oppositionen, som anklagar honom för att ha fuskat sig till valsegern den 12 juni. Om han kommer att lyckas ta udden av kritiken återstår att se.

Ett annat nervkrig pågår kring den sorgeceremoni som oppositionen hade tänkt hålla på torsdagen, för de minst 20 personer som dödats under oroligheterna. Högste ledaren Ali Khameni har förbjudit tillställningen som skulle ha ägt rum vid en stor böneplats i centrala Teheran. Oppositionsledarna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi lovar nu i stället att tillsammans med anhöriga besöka de dödas gravar.

Enligt webbplatsen för Karroubis parti ska besöket äga rum på begravningsplatsen Behesht-e Zahra söder om Teheran.

Sorgehögtider har en särskild klang i det shiitiska Iran, där man enligt traditionen högtidlighåller den sjunde och den fyrtionde dagen efter en människas död. Just sådana regelbundna sorgeceremonier, som samlade hundratusentals människor på gatorna, bidrog till att shahen störtades i den islamiska revolutionen för 30 år sedan.

TT-AFP