Experter: Ljudet är manipulerat

NYHETER

”Taimour Abdulwahab kan ha fått hjälp att undanröja spåren”

Säpo tror att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab hade en medhjälpare.

Och personerna bakom terroristattacken i Stockholm har gjort allt för undanröja spåren efter dem.

Nu kan Aftonbladet avslöja att den ljudfil som skickades till Säpo har manipulerats för att den inte ska kunna spåras.

Innan självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm förra helgen skickade han en ljudfil till Säpo och nyhetsbyrån TT.

Filen, som finns i en svensk, en arabisk och engelsk version, är ett av polisens hetaste spår i jakten på en medhjälpare.

Vid två tillfällen hörs en person som andas in samtidigt som Taimour Abdulwahab pratar. Inandningarna ses som ett tecken på att det finns en annan person i rummet vid inspelningarna.

Har tagit bort bakgrundsljud

Men medhjälparen verkar ha ansträngt sig för att undanröja spåren efter honom eller henne på ljudfilen.

Aftonbladet har låtit ljudexperten Christian Lönnholm analysera ljudet närmare.

Lönnholm leder en grupp som utvecklar en ny typ av superanalytiskt verktyg för ljud, Sonic AWE. Gruppen samarbetar nära med bland andra Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping.

– Det speciella med ljudfilen är den filtrering som har gjorts, allt under 100 hertz har tagits bort. Det tyder på att man har velat ta bort information i ljudet, man skulle dock kunna gjort det av estetiska anledningar, säger han.

"Bra ljudkunskaper"

Enligt Lönnholm kan de som ligger bakom filen alltså ha försökt att rensa bort bakgrundsljud som elektroniskt brus och andra ljud som kan spåras. Ett elektroniskt brus uppkommer från all elektronik och går att lokalisera i tid och plats.

– Det här har man gjort medvetet på alla tre versioner av inspelningen, säger Lönnholm.

Lönnholm säger också att den som har manipulerat ljudet förmodligen har goda kunskaper i ljudredigering, men att själv utförandet inte kräver stora kunskaper.

– Det här gör man på hobbynivå. Klippen är lite slarvigt utförda. Personerna bakom ljudet kanske har tittat för mycket på CSI.

Säpo analyserar

Analysen visar också att den svenska versionen av ljudet har spelats in vid flera tillfällen och har redigerats om flera gånger.

– Man kan tänka sig att Taimour Abdulwahab har fått feedback på ljudet och sen gjort om det. Eller att någon annan har redigerat det efter att han har spelat in ljudet, säger Lönnholm.

Säpo håller just nu på att analysera ljudfilen själva, men vill inte kommentera vad man dragit för slutsatser.

–  Vi kommenterar inget i den pågående utredningen, säger Anna Maria Böök, presstalesperson på Säpo.