Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikaner i Europa varnas

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vistas inte i folksamlingar”

Nu varnar USA:s utrikesdepartement amerikaner som bor eller är på resa i Europa:

– Var på er vakt – och vistas inte i stora folksamlingar.

Efter de senaste veckornas larm om förestående terroristattacker mot bland annat Frankrike, Storbritannien och Tyskland kom USA med en varning till sina medborgare som befinner sig i Europa.

De uppmanas att vara försiktiga och inte vistas i folksamlingar, att undvika kollektivtrafiken, flygplatser och turistattraktioner.

– Amerikanska militärförläggningar vidtar nu försiktighetsåtgärder. Det här är allvarligt, säger en talesman till CNN.

Någon rekommendation mot att resa till Europa utfärdas inte än.

Enligt flera uppgifter från underrättelsetjänster i Europa planeras terrorattacker – utförda som i Bombay 2008, då tio terrorister slog till på flera platser samtidigt: Taj Mahal, Tower hotel, Oberoi-Trident hotels, Victoria Terminus tågstation och ett judiskt kulturellt center. Över 160 personer dödades under tredagarsattacken.

Brittiska säkerhetskällor uppger att de ser ”mycket allvarligt på uppgifterna” om terrordåd i europeiska storstäder och nämner att Frankrikes nyligen genomröstade lag på ett förbud mot burka kan vara en av orsakerna till terroristaktiviteterna.

Även Storbritannien uppgraderade på söndagen sina säkerhetsråd till brittiska medborgare som ska resa till Frankrike och Tyskland på grund av "förhöjt terrorhot" i det två europeiska länderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Publicerad:
Publicerad: