Hallarnas tak kollapsade

Taket till bandyhallen i Vänersborg kollapsade.
Taket till bandyhallen i Vänersborg kollapsade.

Plötsligt gav det 2000 kvadratmeter stora taket vika.

Lyckligtvis hann alla ut.

Lundbyhallen i Borås är den senaste i raden av idrottshallar som inte klarat trycket från snön.

Taket till Valldahallen i Kungsbacka störtade samman. Klicka på bilden för större version.
Taket till Valldahallen i Kungsbacka störtade samman. Klicka på bilden för större version.

Klockan var strax efter halv fyra på eftermiddagen när tyngden blev för stor på Lundbyhallens tak. Det pågick full aktivitet inne i hallen, men lyckligtvis hann samtliga ut och klarade sig oskadda.

– Det är en enorm tur att ingen har kommit till skada. Halva taket på anläggningen ligger på marken, säger Per Anders Näsström, inre befäl vid räddningstjänsten i Borås.

Idrottshallen är bara en av många anläggningar som inte stått pall för de tusentals kilo snö som lagt sig på taket.

Tidigt på lördagsmorgonen kollapsade taket till den nya arenan i Vänersborg . Inte heller där kom någon människa till skada, men förödelsen blev enorm. Fotografen Tomas Fasth var snabbt på plats.

– Snön hade drivat sig i flera meter höga drivor på läsidan på grund av stormen. Taket gav vika av tyngden, säger han och fortsätter.

– Det såg ut som man släppt ner en stor sten där inne med mängder av snö och bråte.

Flera takras

Borohallen i Vetlanda fick utrymmas mitt under pågående hockeymatch på lördagseftermiddagen sedan vajerkonstruktionen i taket börjat slakna. Matchen avbröts och ingen människa kom till skada.

I morse rasade även taket till gymnastik- och tennishallen Valdahallen i Kungsbacka in. Ingen person skadades men enligt räddningstjänsten ska några spelare från ett idrottslag ha varit på väg in i hallen när taket gav vika.

Det stora köpcentret A6 i Jönköping har till stora delar utrymts efter takförändringar. Anställda har hört knakande ljud från taket och vissa butiker har fått stänga på inrådan från räddningstjänsten. När räddningstjänsten anlände konstaterades att ett par takstolar börjat bågna eller redan hade böjt sig.

Taket på ishallen Smedjehov i Norrahammar, ca en mil söder om Jönköping, kan också vara på väg att rasa. Där har personer också larmat om att taket har knakat. Hallen utrymdes under eftermiddagen.

Vid paketterminalen i Bockasjö, Borås, rasade ett 350 kvadratmeter stort plåttak på lördagsmorgonen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN