Sportlovstrafiken tog 16 liv förra året

avMalin Axelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vägverket varnar för trafikkaos i Mora och Sälen

Foto: Foto: SCANPIX
Hala vägar, Vasaloppet och sportlov för tusentals stockholmare bäddar för trafikkaos på vägarna som leder mot fjällen.

16 dog och 176 skadades allvarligt i sportlovstrafiken förra året.

Vasalopp i kombination med stockholmarnas sportlovsstart väntas orsaka trafikkaos även denna helg.

Polisen laddar med extra kontroller.

Grafik: PAUL WALLANDER

I helgen startar sportlovet för Stockholmsregionen och många drar upp till fjällen. Samtidigt ska närmare 50 000 personer åka Vasaloppet.

Trafikkaos väntas i Mora och Sälen.

– Det kan ta en timme att komma genom Mora där man normalt åker igenom på tio minuter. Tidigare har man haft fem kilometers köer in från alla håll, säger Östen Johansson, trafiksäkerhetsanalytiker på Vägverket.

16 döda – 176 skadade

Under sportlovsveckorna förra året, från mitten av februari till mitten av mars, omkom 16 personer i trafiken och 176 personer skadades allvarligt. Det visar statistik som Vägverket har tagit fram åt Aftonbladet.

Slutet av februari och mars är dock en period med få dödsolyckor jämfört med övriga året.

– Ju kallare det är, desto färre dödsolyckor. Det är så pass kallt att vi tänker oss för och skärper till oss. Det finns ju stora mängder snövallar runt vägen, så somnar man och kör av är det troliga att bara bilen blir lite demolerad, säger Östen Johansson.

Farligast norr om Gävle

På många vägar upp mot Sälen har hastigheten sänkts från 90 till 80 kilometer i timmen. Enligt Östen Johansson är vägen mellan Stockholm och Gävle säker, nybyggd och mötesfri.

– Fortsätter man upp mot Sälen och Idre är riskerna mycket högre, där kommer man in på vanlig väg med möten. När man har passerat Falun och svänger av mot Rättvik är det sex gånger större risk att omkomma än mellan Stockholm och Gävle, säger han.

Polisen ökar kontrollerna

Polisen i Jämtlands län laddar upp med extra kontroller från Funäsdalen upp mot Åre.

– Vi ökar ju närvaron ute på de här kända turistvägarna och har stärkt upp med personal. Det är hastighet och nykterhet man koncenterar sig på, säger Urban Dahlbäck, förundersökningsledare på polisens trafikavdelning i Jämtlands län.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder