Osäkert när oljeläcka kan stoppas

NYHETER

BP vill inte ge några tidsramar för försöket att täta oljeläckan i Mexikanska golfen med borrlera.

Om tätningsförsöket har lyckats är fortfarande oklart.

Läckaget, som pågått i 40 dygn, är redan det värsta i sitt slag i USA:s historia.

– Top kill-operationen fortsätter och kommer att fortsätta hela dagen. Vi sätter inga tidsramar på denna insats. Den kommer att fortgå så länge våra insatsgrupper bedömer att det är lönt att fortsätta. Hela dagen och längre om det behövs, sade Tom Müller, talesman för oljekoncernen BP.

Besked söndag

I fredags förklarade BP:s vd Tony Hayward att det skulle behövas ytterligare 24–48 timmar för att det skulle gå att avgöra om tätningen lyckats eller inte. Chanserna till framgång uppskattades då till 60–70 procent.

Några klara besked om hur tätningsarbetet går väntas inte förrän tidigast på söndagsförmiddagen lokal tid.

Läckan finns på 1,5 kilometers djup, vid den plats där en oljerigg exploderade den 20 april. Elva anställda omkom i explosionen som föregick det stora läckaget.

Pumpar in lera

Operation Top kill, som pågått sedan i onsdags, går ut på att täta läckan genom att pumpa in tung, specialtillverkad borrlera och skrot. Målet är att slutligen täcka över oljekällan med cement.

Hayward sade i fredags att oljeflödet hade minskat.

– Vi har brottat ner det på marken men ännu inte satt kulan i huvudet, sade han.

USA:s president Barack Obama har avslutat sitt andra besök i katastrofområdet. I ett känslosamt tal där lovade han att regeringen ska jobba varenda dag "ända tills läckan är tätad, kusten är ren och era samhällen är hela igen".

Obama är fortsatt kritiskt mot BP sedan nya siffror visar att oljan kan ha läckt ut upp till fyra gånger så fort som tidigare beräknat. Den nya beräkningen ligger på 12 000 till 19 000 fat om dagen, mot tidigare 5 000 fat.

Värre än Exxon Valdez

De senaste beräkningarna innebär att oljeläckaget är värre än det som följde på Exxon Valdez-olyckan i Alaska 1989.

Presidenten antyder också att BP försökt förminska omfattningen av den ekologiska och ekonomiska katastrofen som drabbat Louisiana, Alabama, Mississippi och Florida.

Redan nu har stora kustområden spärrats av till följd av läckan, medan fiskeförbud har införts.

Oljeläckaget har enligt BP:s egna beräkningar kostat koncernen, där den förre Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg är ordförande, 930 miljoner dollar.

Samtidigt har BP-aktien rasat på Londonbörsen. Senast i fredags, då det stod klart att Top kill-operationen inte skulle ge något snabbt resultat, försvann 5 procent av börsvärdet.

TT-Reuters