Wolfgang Hansson

Vilks och danska tecknarna tacksamma måltavlor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"I trygga Sverige har vi en ibland naiv tro att sånt inte kan hända här"

I januari bröt sig en islamist in hos den danske tecknaren Kurt Westergaard.

Han var nära att lyckas med uppdraget att mörda Westergaard för dennes karikatyrteckning av profeten Muhammed med en bomb i turbanen.

Såna som Westergaard och Vilks är tacksamma och tydliga måltavlor.

Helst av allt skulle al-qaida och andra muslimska terrorgrupper vilja mörda USA:s president, Storbritanniens premiärminister eller någon annan mäktig symbolfigur för vad de ser som västvärldens förtryck mot muslimer.

En med tanke på säkerhetspådragen som omger dessa personer i det närmaste omöjlig uppgift.

I brist på högre dignitärer är konstnärer som Vilks och Westergaard helt ok skalper för fanatiker.

Kränker islam

De har i många muslimers ögon producerat verk som är ett angrepp på och kränker islam. Majoriteten nöjer sig med att tycka illa om konstverken. Små grupper vill gå längre och underblåsa kriget mot väst.

För terroristerna är Westergaard och Vilks realistiska måltavlor. Även om de står under polisbevakning är skyddet inte så omfattande att det omöjliggör en mordkomplott.

Westergaards främsta skydd består i ett "säkert" rum i villan där han kan låsa in sig och ringa efter hjälp. Pansardörren räddade honom och ett femårigt barnbarn när en somalier utrustad med yxa bröt sig in i hans hus tidigare i år.

Vilks bor kvar hemma, med offentlig adress, viftar med sin yxa och verkar ta det hela som nått slags skämt. Vilket inte är särskilt klokt.

Amatörmässigt

Även om de nu gripna verkar ha uppträtt amatörmässigt på många sätt måste den här typen av hot tas på allvar. Mordplanerna behöver inte utgå från någon central organisation. Det kan lika gärna vara "frilansande" jihadister som självmant tar på sig uppdraget.

Lyckas muslimska terrorister mörda Vilks eller Westergaard vore det en i deras ögon viktig framgång. "Titta”, kan de säga, ”så här går det för personer som skändar islam. Akta er ni som ens funderar på det. Titta, inte ens västerlänningar som skyddas av polis ligger utanför vår räckvidd. Vi sa att vi skulle hämnas. Nu har vi gjort det. Vi är stora, starka och mäktiga."

Ett mord skulle också skapa en ny form av rädsla och sårbarhet i väst. De blinda terrordåden med bomber i tunnelbanan som dödar urskiljningslöst har mist lite av sin förödande psykologiska effekt sedan Madrid 2004 och London 2005.

Skottskadades svårt

Så länge det finns en religiös order, en fatwa, och dessutom en rundhyllt ekonomisk belöning verkar det inte vara svårt att hitta villiga rekryter bland fanatiska unga män och kvinnor.

Taktiken är inte ny. Minns hur staten Iran 1989 utfärdade en fatwa mot författaren Salman Rushdie för hans bok Satansverserna. Rushdie tvingades gå under jorden med konstant livvaktskydd. En norsk förläggare som gav ut hans bok skottskadades svårt några år senare utanför sitt hem i Oslo.

I Holland mördades Theo van Gogh 2004 av en muslimsk terrorist för att han gjorde en film som kritiserade islams förtryck av kvinnor. Bredvid hans halshuggna kropp fanns ett dödshot mot manusförfattaren och politikern Ayaan Hirsi Ali. Hon lever numera på hemlig adress med konstant livvaktskydd.

I trygga Sverige har vi en ibland naiv tro att sånt inte kan hända här.

Vilks upprörde en hel värld med sin teckning

Lars Vilks.
Lars Vilks.

I september 2007 publicerade Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Vreden växte snabbt i den muslimska världen där det är en skymf att avbilda profeten. Hunden anses också vara ett orent djur. Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen. Även på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro, hölls demonstrationer.

Samma månad mordhotades Lars Vilks och i Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson. Vilks har sedan dess en egen kontaktperson inom polisen och Säpo har skyddat honom.

Reinfeldt.
Reinfeldt.

Den 7 september tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder för att stilla ”den svenska Muhammedkrisen”. Reinfeldts tal om svensk yttrandefrihet lyckades mildra ambassadörernas ilska något och Sverige klarade sig undan den massiva kritik som drabbade Danmark vid Jyllandspostens Muhammedpublicering.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.

I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos den danska Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard. Sedan dess har säkerheten runt Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson höjts. Kurt Westergaard krävde i går att Vilks skydd stärks.

Samma månad fick Vilks ett telefonhot från Somalia av en person som talade svenska.

Läs mer:

Publisert: