Nyheter

Tolv vrak funna vid Gotland

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Det äldsta tusen år gammalt

Tolv skeppsvrak djupt ner på Östersjöns botten.

Det äldsta så gammalt som tusen år.

– Det är rätt häftigt, säger Peter Norman på Riksantikvarieämbete.

Det var när företaget Nord Stream filmade havsbotten inför den omdebatterade gasledningen öster om Gotland som skeppsvraken upptäcktes.

Det visade sig vara tolv stycken skeppsvrak i olika tillstånd och ålder.

"Vardagshistoria"

Tre av dem är skrovhela och ligger upp och ned på dryga 130 meters djup. På Riksantikvarieämbete är det just dem man är som mest upphetsade över.

– De innehåller ju helt slutna historiska kontexter från 1600 och 1700-talet som vi tror att de härstammar från. Innehållet kan berätta väldigt mycket om vardagssamhället från den tiden som man har lite kunskap om. Den skrivna historien har vi rätt bra koll på men det som hände i verkligheten, det som hände på skeppen och i samhället i övrigt, det kan det här ge svar på, säger Peter Norman på Riksantikvarieämbete.

Värdefulla fornlämningar

Vraken kommer inte att bärgas trots att nio av dem klassas som värdefulla. Däremot registreras de som fasta fornlämningar och förhoppningen är att någon i framtiden kommer att utföra dykningar på dem.

– Det är rätt häftigt att man i en så pass smal korridor hittat så många vrak. Då kan man bara fantisera om hur många vrak det finns i hela Östersjön på de här djupen, säger Peter Norman.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: