Anders Borg kommer inte sakna Brown

Foto: Den här synen kommer Anders Borg inte att sakna i EU-sammanhang: En halvliggande Gordon Brown med spenderbyxorna på.
NYHETER

Den här synen kommer Anders Borg inte att sakna i EU-sammanhang:

En halvliggande Gordon Brown med spenderbyxorna på.

– Jag tycker faktiskt det är en lättnad att vi nu har regeringar i Europa som försöker komma tillbaka till mer av ordning i de offentliga finanserna, säger Borg.

Foto: Finansminister Anders Borg.

I jämförelse med många andra länder har Sverige kommit lindrigt ur finanskrisen. Och nu slipper vi de stora sparpaket som drabbar invånare på andra håll. Ändå går vi inte säkra.

I går rapporterade SCB att arbetslösheten i Sverige nu närmar sig tio procent och samma dag störtdök kronan till den lägsta nivån mot dollarn på ett år.

När omvärlden inte sköter sig drabbas även Sverige. Sparpaket i andra länder får följder för till exempel vår export.

– Det är klart att det kommer att påverka. Ansvarslös ekonomisk politik har alltid ett pris. Och det är ett viktigt skäl till att vi ska ha stabilitet i Sverige, säger finansminister Anders Borg till Aftonbladet.

Hårt angrepp

På ett seminarium i dag gick han till hårt angrepp mot de regeringar i Europa som bidragit till den oro som nu även påverkar Sverige. Målande beskrev Borg hur Gordon Brown, till helt nyligen premiärminister i Storbritannien, uppträtt på flera EU- och G20-möten i samband med finanskrisen:

– "Jag vill gärna framhålla", säger Gordon Brown, ofta liggande i en stol som bara han kan göra, sa Borg och fortsatte sin imitation:

– "Nu är det dags att spendera! Pengarna ska rullas ut! På varenda område".

– Då har någon sagt: Men har ni de här pengarna?

Gordon Browns reaktion, enligt Borg:

”Spendera!"

– "Ja, jag ska rädda världen! Spendera!"

– Det här har hänt på i stort sett varenda möte, fortsatte Borg som även anklagade Spaniens premiärminister Zapatero för samma ansvarslösa hållning.

– Men nu har de tystnat. De här förarna har kört sina bilar i diket.

Ska det bli skönt slippa Gordon Brown på EU-möten framöver?

– Jag tycker faktiskt att det är en lättnad att vi nu har regeringar i Tyskland, i Finland, i Holland och för den delen också i Storbritannien som försöker komma tillbaka till mer av ordning i offentliga finanserna. Det är bra för Europa.

Så du kommer inte att sakna Gordon Brown?

– Jag kommer inte att sakna den politik han har argumenterat för.

Sparpaket

Nyligen lanserade den nya regeringen i Storbritannien ett sparpaket på runt 70 miljarder svenska kronor.

Något sådant är inte aktuellt i Sverige. Men det osäkra läget gör ändå att tidigare planerade vallöften kan utebli.

– Jag tycker man ska vara väldigt försiktig, säger Borg.

– Men vi kan behöva stimulera. Det får vi återkomma till. Vi har sagt att vi får se över vilka behov det kan finnas i kommunerna. Och givet våra starka offentliga finanser så har ju vi ett annat läge där.