”Kan ha varit på väg till Centralen”

Taimour Abdulwahab, 28 hade tre olika sprängladdningar på sig.

Och han kan ha varit på väg till Centralstationen där han hade gjort som mest skada.

Polisen kallar bombdådet för välplanerat – och de utgår från att Abdulwahab haft medhjälpare.

Enligt Säpo kan bombmannen varit på väg till Centralstationen i Stockholm – där han hade gjort mest skada i trängseln. Ett annat mål kan ha varit julträngseln på Åhléns.
Enligt Säpo kan bombmannen varit på väg till Centralstationen i Stockholm – där han hade gjort mest skada i trängseln. Ett annat mål kan ha varit julträngseln på Åhléns.

Taimour Abdulwahab, 28, sprängde sig i lördags till döds i centrala Stockholm.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand säger att bombmannen hade en "synnerligen avsevärd mängd" sprängmedel på sig.

”Ryggsäck med bomb”

– Han hade ett bombbälte på sig, en ryggsäck med en bomb och ett föremål som han bar på som ser ut som en tryckkokare ungefär. Alla delarna innehöll sprängmedel.

Lindstrand säger att en hypotes är att de olika delarna skulle placeras på tre olika platser.

– Och att bältet runt midjan skulle vara en slags final. Men det är en hypotes så klart, säger Lindstrand till Aftonbladet.

"Stora skador"

Hur kraftig smällen hade blivit om allt hade exploderat vet utredarna ännu inte.

– Men det hade nog orsakat stora skador, säger Tomas Lindstrand.

Taimour Abdulwahab dog på Bryggargatan efter att bara en del av hans sprängladdning detonerat. Polisen tror att det inte var planen – att meningen var att ta sig till ett ställe med mer folk.

– Var han skulle ta vägen med det här det vet vi inte. Det är ett rimligt antagande att något misstag gjordes så att en del av de bomber han hade utlöstes och förorskade hans död. Det var julhandel och Stockholm och han var välutrustad vad gäller bombmaterial. Han kanske var på väg till en plats med mycket folk, kanske till Centralen, kanske Åhlens, säger Lindstrand.

Håller vittnesförhör

Mannen är till 98 procent identifierad, enligt Lindstrand och Säpo. Just nu pågår förundersökning för fullt med vittnesförhör och tekniska undersökningar. Det utförs även i detta nu en obduktion av mannen. Polisen plockar även in bilder från mobilkameror, vägkameror och övervakningskameror.

Polisen säger att de utgår från att Taimour Abdulwahab haft medhjälpare.

– Som det ser ut för närvarande var han ensam i själva utförandet men vi vet erfarenhetsmässigt att det brukar vara flera personer involverade i sådana här brott. Trots misslyckandet i själva sprängningen verkar det vara välplanerat i övrigt, säger Tomas Lindstrand.

– Vi tittar efter eventuella medhjälpare både i Sverige, England och Mellanöstern.

Ingen annan har dock delgivits misstanke.

Angående TT-uppgifterna att Försvarsmakten skulle känt till uppgifterna om hotet några timmar innan terrorattacken säger Anders Thornberg från Säpo att det är uppgifter som endast förekommit i media och att inget i nuläget tyder på att de stämmer.

Publisert: