Sonen fick heta Osama

NYHETER

MI5 utreder koppling till kända terrorister

I Sverige var Taimour Abdulwahab inte ens religiös.

Men i Storbritannien ändrades han så mycket att han till och med gav sonen namnet Osama – efter terrorledaren Usama bin Ladin.

Nu utreder brittiska MI5 om svensken ingått i ett terrornätverk.

Foto: Taimour Abdulwahab.

Fram tills 2001 var Taimour Abdulwahab en vanlig svensk kille.

Han drack öl och hade till och med en israelisk flickvän, enligt tidningen The Telegraph.

Han gick gärna på nattklubb och verkade inte intresserad av islam.

– Han brydde sig inte om religion och politik. Han njöt av livet, säger en nära vän till Taimours familj i Sverige.

Sonen fick heta Osama

När han kom till Storbritannien år 2001 för att studera till sjukgymnast på universitetet i Bedfordshire förändras allt.

Brittiska underrättelsetjänsten MI5 undersöker om han kan ha kommit i kontakt med terrorister i England.

Sonen som föddes i somras gavs namnet Osama.

Osama är ett vanligt namn i muslimska länder men enligt The Telegraph gavs sonen namnet för att hedra al-Qaidas ledare Usama bin Ladin.

– När han kom tillbaka hade han låtit skägget växa och han var mycket allvarlig. Han pratade om religion och Afghanistan, säger familjens vän till The Telegraph.

Terroristkopplingar

Han blev utkastad från hemstadens islamiska center 2007 efter att han försökt rekrytera folk till jihad. Enligt centrets ledare fortsatte han sin mission på universitetet.

Eftersom hans missionerande är så välkänt undersöker brittiska underättelsetjänsten MI5 om han varit i kontakt med andra kända terrorister i Luton.

Man intresserar sig speciellt för eventuella kopplingar till fem terrorister i Luton som planerade massiva sprängattentat år 2004 med bomber gjorda av sprängämnet Anfo - som består av konstgödsel och olja.

Besökte Jemen

Till engelska Daily Mail finns det uppgifter om att Taimour Abdulwahab reste till Jemen 2007 eller 2008. Jemen anses i dagsläget vara ett av de allra främsta rekryteringsländerna för terrorister.

Enligt en anonym källa vid Lutons islamiska center reste han dit för att bli undervisad. Han passade dessutom på att besöka närbelägna länder under sina resor.

– Jag antar att det var där han fick sin träning, säger källan till Daily Mail.

Fotnot: Usama brukar i den engelskspråkiga delen av världen stavas Osama.