Reynir Bödvarsson.
Foto: SCANPIX
Reynir Bödvarsson.

Vulkanexpert: Kan hålla på i månader

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Flyget kan påverkas i flera dagar eller ännu längre"

Vulkanutbrottet på Island fortsätter med oförminskad aktivitet.

– Det kan hålla på ett bra tag till, i månader eller år, säger Reynir Bödvarsson, vulkanexpert.

Reynir Bödvarsson.
Foto: SCANPIX
Reynir Bödvarsson.

Eyjafjallajökull, en vulkan med omgivande glaciär nära Islands sydspets, fick sitt nya utbrott natten till onsdagen.

–Det är oförminskad aktivitet i vulkanen. Vulkanen fortsätter att producera aska och så länge vindriktningarna är som de är är det ett problem för flygtrafiken i norra Europa, säger Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet.

Hur länge kan utbrottet hålla på?

–Sist vulkanen hade utbrott höll det på drygt ett år, från december 1821 till januari 1823. Det är väldigt svårt att avgöra, nu gör man kemiska analyser av materialet som kommer ut och det kan hjälpa till att göra gissningar kring hur länge det kan hålla på.

– Det kan sluta inom några dagar, men det är minst lika sannolikt att det håller på ett bra tag till, i månader eller år.

Hur länge kan flygtrafiken påverkas?

– Så länge vi har den här vindriktningen på Island, västliga vindar, och det produceras aska. Säkert de närmaste dagarna, men det kan bli längre än så.

– Även om det fortsätter en längre tid är nog själva askproduktionen förmodligen varierande så det borde komma tider då man kan flyga, emellanåt åtmistone.

Hur bildas askmolnet?

– Det är i mötet med vattnet som aska produceras. Eftersom vulkanen är under en glaciär har den möjlighet att möta vatten och då är det extra bekymmersamt. Lava möter isen och då bildas aska.

Publicerad: